A Lánchíd felújításába is beszállna a kormány

D MTZ20200831001
2020.10.15. 12:30 Módosítva: 2020.10.15. 13:42
Együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal, aminek értelmében hajlandó végrehajtani a teljes körű tehermentesítést például a Liget-projekt félbeszakadt építkezéseinél. Fürjes Balázs államtitkár nem akarja, hogy Budapest csatatérré változzon. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa mai ülésén közeledhetnek egymáshoz az álláspontok a főváros és a kormány részéről. Vagy nem.

Kibontakozott egy vita az elmúlt hetekben a fővárosi önkormányzat gazdasági, pénzügyi helyzetét illetően, és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa előtt jóval a főváros elmondta, hogy milyen állásponttal érkeznek a mai ülésre – kezdte a mai sajtótájékoztatót Fürjes Balázs. „Hitelfelvételhez kérik a kormány támogatását, adóemeléshez kérik a a kormány támogatását és jelentős támogatást kérnek a kormánytól, mintegy 55 milliárd forint értékben fővárosi fejlesztésekhez” – részletezte.

Fürjes természetesnek tartja, hogy van köztünk egy vita, demokrácia nincs vita nélkül, főleg egy ilyen politikai társbérletben. A vitáktól nem félni kell, hanem nyitottan és őszintén, tárgyszerűen, a megoldást keresve le kell folytatni őket – hangsúlyozta.

„Főpolgármester úr azt kérte, hogy a fentiek legyenek az elsődleges napirendi pontok, vegyék őket előre. Mi ennek a kérésnek eleget tettünk. Egy 70 milliárd forintos hitelfelvétel a főváros részéről, a Karácsony-adó bevezetése Budapesten és a fővárosi szolidaritási hozzájárulás mértéke és a vita lényege, hogy sanyarú helyzetben van ez a Fővárosi Önkormányzat, illetve sanyargatja-e a kormány a budapesti önkormányzatot” – mondta.

Főpolgármester úrnak nem velünk, a kormánnyal, hanem a tényekkel, a közgazdászokkal és a Moody′s hitelminősítővel van vitája – folytatta. Fogunk arról beszélni, hogy szükség van e a budapesti vállalkozásokat terhelő Karácsony-adó kivetésére, és Budapest újabb eladósítására.

Hangsúlyozta: ha elfogadják a főváros javaslatait, eladósodik a főváros, „ez a történet meg már ismert”. Szerinte mindent egybevetve a Gyurcsány Ferenc-féle recept látszik kibontakozódni, aminek próbálja elejét venni a kormány: adóemelés, megszorítás, eladósodás.

Nyáron meleg, télen hideg

Üljünk le, folytassuk le a vitákat, az, hogy vitáink vannak, nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy van egy politikai termék, ez pedig a panaszkodás, a kifogáskeresés, a felelősség másra hárítása: hibás Tarlós, hibás a kormány, nyáron meleg, télen hideg van!

Fürjes úgy látja, azt a látszatot próbálja megteremteni a városvezetés, hogy van a hatalmas, erőszakoskodó kormány, vele szemben pedig a kicsi tehetetlen önkormányzat – a nagy pedig bántja a kicsit.

A konstruktív, korrekt partneri viszony jegyében a kormány azt javasolja a fővárosnak, hogy segítséget nyújt a fővárosi önkormányzatnak, ami lehetővé teszi az eladósodás, az adóemelés elkerülését és biztosítja a fejlesztések megvalósulását, hangzott el. 

Javaslatunk lényege a fővárosi önkormányzat tehermentesítése, a fővárosi önkormányzat bizonyos kiadásainak kormányzati átvállalása, a főváros támogatása és a fővárosi költségvetési helyzet könnyítése. Mindezek által pedig a városvezetés, Budapest önkormányzata költségvetési mozgásterének növelése.

A főbb pontok a kormány részéről:

• Ne legyen újabb hitelfelvétel

• Ne legyen adóemelés 

• Ne legyen Karácsony-adó

• Azokat a fejlesztéseket, amelyekben egyetértünk, a költségek TELJES átvállalása és fedezete mellett a kormány vállaljon át és valósítsa meg őket Budapesten a fővárosi önkormányzat helyett, és könnyítse a ki a fővárosi költségvetést, de csak abban az esetben, ha ezt a fővárosi önkormányzat igényli!

Mint részletezte: minden átvállalt fejlesztés esetén vállalják és garanciát adnak arra, hogy közösen tervezik meg a fejlesztéseket, és kizárólag a fővárosi önkormányzat által jóváhagyott kiviteli-építészeti-művészeti tervek szerint valósítják meg ezeket a városépítő/fejlesztő beruházásokat. 

55 milliárdot kért a főváros, ezekre vonatkoznak a kormány javaslatai, de a konkrét listát a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülése után, sajtótájékoztatón ismertetik. 

Az együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal, aminek értelmében hajlandó végrehajtani a teljes körű tehermentesítést például a Liget-projekt félbeszakadt építkezéseinél

– felelte a sajtó kérdésére csütörtökön a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Az eseményen elhangzott az is, hogy

a kormány a Lánchíd felújításába is beszáll, akár a teljes költség átvállalásával,

de ezt kizárólag akkor „veszi rá a listára”, ha Karácsony Gergely városvezető nyitott rá. Mint Fürjes elmondta, a kormány is egy adósságoktól mentes, fejlődő Budapestben érdekelt, nem célja „háborúzni”.

„Tiszteletben tartjuk, hogy a mai állapot szerint a Lánchíd a főváros tulajdona, és a felújítása a mindenkori főpolgármester felelőssége. Korábban ez Tarlós Istváné volt, aki a felújítást megtervezte, a terveket megszerezte, de a választók úgy döntöttek, hogy ezt a munkát Karácsony Gergelynek kell befejeznie, várjuk azt, hogy előrelépés történjen. A híd romlik, ezzel napról napra drágul, ez a fejlesztés senkinek nem jó, de ha azt szeretné a főváros, hogy átvegyük, mi készek vagyunk erről tárgyalni” – ismételte meg. 

Fürjes képtelenségnek nevezte a sajtótájékoztatón azokat a kifogásokat a városvezetés részéről, hogy azért ne újítsák fel a történelmi értékű hidat, mert nem találnak olyan kivitelezőt, akinek elegendő tapasztalata lenne egy ilyen volumenű és típusú munkához. 

Mindig csak kifogásokat hallani

– jelentette ki.

Asztalhoz ülnek

Ma újra egyeztet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán belül a kormány és a főváros vezetése – számolt róla korábban az Index. Az ülésen a budapesti nagyberuházások mellett szó lehet a szolidaritási hozzájárulásról, illetve a Városháza által felvetett újraindítási adó esetleges bevezetéséről is. A kormánydelegációt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg a fővárosit Karácsony Gergely főpolgármester vezeti.

Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként kedden azt mondta, hogy a megbeszélésen szó lesz a főváros adóbevétel-kieséséről is. A városvezető azt mondta, hogy olyan előterjesztéseket fognak ma megtárgyalni, ahol szakértői szinten már zajlik az egyeztetés. Ezek közül kiemelte az adójogszabályok megváltoztatását, mert mint mondta, ez nélkülözhetetlen a fővárosi önkormányzat nagyon nehéz anyagi helyzetének megváltoztatásához.

Az Index úgy tudja, hogy az ülésen

szó lehet a fővárosi kerékpársávokról is,

amelyeket a kormányoldal erősen bírált, míg a főváros elégedett azokkal. Fürjes Balázs az Indexnek október elején adott exkluzív interjújában arról beszélt, hogy 

pont azért kezdeményeztem párbeszédet és tettem javaslatokat – eddig eredménytelenül –, hogy az autósok és a kerékpárosok mesterséges szembeállítása megszűnjön. Változtatni másképp érdemes. Amit nagyon hiányoltam, az a részvételesek nevében sokszor megígért előzetes társadalmi párbeszéd, az érintettek megkérdezése és az alapos szakmai előkészítés. Mindkettő segít megúszni az ügyetlenkedést. (…) Abban egyetértünk, hogy a főváros közlekedésében szükség van egy új egyensúlyra. A cél az, hogy emberek saját elhatározásból, önként, nagyobb számban választhassák a közösségi közlekedést. Mindeközben ne büntessük azokat, akik a családi élet szervezéséhez vagy a munkába járáshoz, munkavégzéshez autót használnak!