Lukács
1 °C
14 °C

Dunaferr: a bérek kifizetését követelik

2020.10.16. 18:46

Még mindig nem kapták meg a Dunaferr dolgozói a teljes októberi bérüket. A cég vezetése augusztus közepén egyoldalúan felmondta a társaságcsoport kollektív szerződését, és azóta sem tárgyalt az aláírásra jogosult szakszervezetekkel. A Dunaferr szakszervezetei pénteken éppen emiatt tiltakoztak Dunaújvárosban; követelve a bérek kifizetését és az új kollektív szerződés megkötését.

A tüntetésen elhangzott: a 2008-as gazdasági világválság óta, a 2017-es és 2018-as évet leszámítva, szinte folyamatosan veszteségesen működik a cég, ám erről nem a munkavállalók tehetnek, a menedzsment mégis a munkavállalók sarcolását tartja egyedül járható útnak – tudósított a távirati iroda. 

Kapcsolódó

A Dunaferr túléléséhez egy lehetőség van

Veszélyben van a cég, kritikus három hónap elé néz a Dunaferr, mondja Jevgenyij Tankilevics vezérigazgató. A kohókat nem lehet csak úgy lekapcsolni, de ha egyszer le kell, akkor könnyen a Ganz-Mávag vagy az Ikarus sorsára juthatnak. Mindenki tudja, hogy ki áll a Dunaferr mögött, őket viszont csak a kormány hívhatja fel. Interjú.

A szakszervezetek szerdán Budapesten, az orosz nagykövetség előtt is demonstráltak. 

A nyilvános cégadatok szerint a 4500 főt foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.