Vendel
6 °C
19 °C

A WHO nem támogat semmilyen korlátozást, le- vagy bezárást

GettyImages-1228586685
2020.10.16. 13:30

Világszerte számos ország hozott lezárásokra, bezárásokra vonatkozó döntést a koronavírus terjedésének megfékezésére, csakhogy ennek rendkívül káros hatásai voltak, amire az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet.

Nem támogatjuk, hogy a rengeteg korlátozás, lezárás legyen a vírus elleni védekezés elsődleges eszköze, és erre felhívjuk a világ vezetőinek a figyelmét is

mondta David Nabarro, a WHO koronavírusügyi megbízottja Andrew Neilnek, a The Spectator újságírójának.

Kétszeresére nőhet a világszegénység

Nabarro hozzátette, a WHO szerint

kizárólag akkor indokoltak a lezárások, ha a vezetők időt akarnak nyerni az újraszervezésre, az erőforrások egyensúlyának helyreállítására, a kimerült egészségügyi dolgozók védelmére,

más esetben nem.

A WHO megbízottja rámutatott, hogy a rengeteg korlátozás pusztító hatással volt a társadalomra, gazdaságra, melynek következtében felütötte a fejét a szegénység, az éhínség, munkanélküliség, amely kiemelkedően érinti a turizmust.

Nabarro szerint jobb rendszert kell kialakítani. Együtt kell dolgozni, tanulni a másiktól, miközben nem szabad megfeledkezni róla, hogy a korlátozásoknak csak egy következménye van: a szegény embereket borzasztóan szegénnyé teszi – tette hozzá.

Várhatóan megkétszereződik a világszegénység és a gyermekek alultápláltsága jövőre

– fogalmazott a WHO koronavírusügyi megbízottja.

Ráadásul nem csak gazdaságilag hatnak ki az emberekre a járvány miatti korlátozások. A bezártságból adódó stressz, szorongás legalább ilyen súlyos következményekkel jár. Az Egyesült Államokban több a családon belüli erőszak, növekedett a kábítószer-túladagolás és a gyerekek is  többet foglalkoznak az öngyilkosság gondolatával.

(Borítókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)