Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Nem indult be a Restart Budapest – nem lesz érdemi budapesti turizmus jövő ősz előtt

06
2020.10.19. 16:46
A márciusi korlátozások után a szeptemberi határzár betette a kaput a budapesti turizmusnak. A főváros turizmusáért, fesztiváljaiért és arculatáért felelős Faix Csaba szerint kritikus a helyzet, és a kormánynak kellene segítséget nyújtani a bajban.

Nagyon rossz helyzetben van a hazai turizmus: a koronavírus-járvány hatására a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a külföldi vendégéjszakák száma 99, a belföldieké pedig 95 százalékkal esett vissza 2020 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest, míg a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 97 százalékkal volt kevesebb. A nyár végére javult ugyan a helyzet, de a statisztikai adatok továbbra is siralmasak: a külföldi vendégek száma 73 százalékkal esett vissza augusztusban az előző évihez képest, a legnagyobb mértékű visszaesés (85 százalék) pedig Budapesten történt.

Külföldi kiszolgáltatottság

Igaz, a vidéki turizmus is megsínyli a járványhelyzetet, a koronavírus legnagyobb vesztese azonban kétségkívül a főváros, elvégre a külföldi turisták nagy része Budapestre érkezik.

Budapest ki van téve a külföldi turizmusnak, az idelátogatók csaknem kilencven százaléka más országból érkezik. A nyáron elindult egy nagyon lassú javulás, érkeztek csoportok, hátizsákos, autós turisták, de a szeptemberi határzár ismét ellehetetlenítette a helyzetet. Reménykedtünk, de az újabb korlátozások azt jelentik, hogy az ősz és a tél is elszállt

– mondta a főváros turizmusáért, fesztiváljaiért és arculatáért felelős Faix Csaba az Indexnek.

Faix Csaba szerint lehet reménykedni, de legkorábban a nyár elejére várható javulás, és csak jövő ősszel lesz újra szemmel látható a budapesti turizmus. Ebben közrejátszik, hogy az emberek félnek, és ha az utazók biztonságosnak is ítélnek egy célállomást, onnantól el kell telnie nagyjából még fél évnek, mire meg is jelenik a tömeg.

A kifejezetten külföldiekre berendezkedő éttermek üresen maradtak, a szállodákban nincsenek vendégek, hiába kezdték el albérletként hasznosítani, elenyésző azoknak a száma, akik budapestiként fővárosi hotelbe mennének. A helyzet kritikus, nyilvánvaló, hogy külső segítségre lenne szükség.

Se eszköz, se pénz

Faix Csaba a kormányzat egyedüli céljának a munkahelymegtartásnak kell lennie a következő hat-kilenc hónapban. Ugyanis szerinte a fővárosnak nincs meg az eszköze és a pénze sem arra, hogy ezt a feladatot átvállalja – ez lehet járulékkedvezmény, munkahelymegtartó támogatás, Kurzarbeit-program, a pontos formát a kormánynak kell kidolgozni. Ezek törvényi szabályozást is igényelnek, amihez a kormánynál van meg a szükséges forrás és eszközrendszer – tette hozzá.

Az államnak el kell döntenie, hogy akar-e segíteni azoknak az embereknek, akik jó időszakban a GDP több mint tíz százalékát adják, vagy inkább magukra hagyja őket

– mondta Faix Csaba.

Hozzátette, sok vállalkozó próbálta megtartani a kulcsembereit március óta, mert abban bíztak, hogy ősztől újra el lehet indulni, de a határzár miatt szertefoszlott minden remény. Képtelenség finanszírozni a munkaerőt bevétel nélkül, ráadásul igazságtalannak tartja, hogy Budapesten nem elérhető a Kisfaludy-program.

Kudarc a Restart Budapest

A főváros próbálkozott a belföldi turizmuson lendíteni, ezért is indította el a Restart Budapest kártyát, amely jó szállodaajánlatot, ingyenes strandbelépőt is tartalmaz, de a kedvező visszajelzés ellenére elmaradt a várt siker. Ebben közrejátszott, hogy a nyáron indult el, és a legtöbben a Balatont választották a főváros helyett. A belföldi turizmus nagyjából hetven százalékát a fővárosból érkezők adják, vagyis a vidéken élők kevesebbet utaznak, így kisebb a merítési lehetőség.

Emellett a hivatalos adatokban csak a vendégéjszakákat látjuk, és mivel minimálisak a távolságok az országban, Budapestről könnyedén haza lehet utazni, így nem kell itt aludni, vagy éppen az ismerősénél is megszállhat valaki, és emiatt a kártya sem annyira vonzó

– mondta Faix Csaba.

Ráadásul az utóbbi években a rengeteg turista miatt el is kényelmesedett a főváros, a Budapesten dolgozók. Annyi vendég érkezett, hogy már kiszolgálni is alig tudták őket, emiatt háttérbe szorult, hogy megmutassák a vidékieknek, mennyi izgalmas turisztikai helyszínt, látványosságot, attrakciót kínál Budapest. Ezt a problémát persze nem lehet ilyen rövid idő alatt orvosolni, de mindent megtesznek érte.

Ezt a célt szolgálja a közelmúltban fejlesztett setaljvelunk.hu oldal, amely tematikus fővárosi sétákat kínál térképen, útvonallal. Ráadásul nem kell csoportban menni, így elkerülhetők a zsúfolt helyek, vagyis a vírusidőszakban is biztonságos a turisták számára. Ám ez aligha menti meg önmagában a turizmust Budapesten.

(Borítókép: Index)