75 millió forintra bírságolta a Heinekent a Gazdasági Versenyhivatal

2020.10.21. 10:31

75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.

A GVH megállapítása szerint a Heineken nem megfelelően igazolta a kizárólagos szerződésekkel értékesített sör mennyiségének csökkentésére vonatkozó vállalásait, ezért szabták ki a büntetést.

A hatóság emlékeztetett, miszerint a három legnagyobb magyarországi sörgyár, a Dreher, a Borsodi és a Heineken 2015-ben fogadta el kötelezettségvállalását a vendéglátóhelyek számára kizárólagos szerződésekkel lekötött sör mennyiségének fokozatos csökkentésére. Így ugyanis lehetőséget kaptak az alternatív, kisüzemű sörfőzdék, hogy belépjenek a korábban a versenytől elzárt piacrészekre.

A GVH utóvizsgálati eljárásban ellenőrizte, hogy a három nagy sörfőzde betartotta-e a vállaltakat. Már 2019 decemberében megállapították, hogy a Dreher és a Borsodi vállalásai teljesültek, a Heineken viszont eltért a vállalások igazolásának előírt – egyébként maguk a sörgyárak által javasolt – formájától és módszertanától.