Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Kritikus szint közelében a forint

2020.10.21. 06:48

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a Magyar Nemzeti Bank a nemrég véget ért ülésen. Az alapkamat 0,6 százalékon, az overnight jegybanki betét –0,05 százalékon, az egyhetes és az overnight fedezett hitel 1,85 százalékon maradt.

Az Equilor elemzése rámutat, hogy most csupán megismételték a múlt hónapban középpontba került üzenetet, miszerint az árstabilitás elérése és fenntartása az elsődleges jegybanki cél. Legnagyobb kockázatként az MNB a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés esetleges felerősödését azonosítja, és leszögezik, hogy ezt mindenképpen szeretné elkerülni. A közlemény végén a jegybank kijelenti, hogy amíg az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn. Végül megjegyzik, hogy amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására, de utóbbi mondat a korábbi közleményben is szerepelt. Összességében az infláció kordában tartásának hangsúlyozásával a piaci szereplőket szeretné nyugtatni a jegybank.

infláció.png
Fotó: equilor.hu

Az előző hónapban a vártnál jóval kisebb mértékben, 3,4 százalékkal emelkedtek az árak a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek emelkedtek, a többi termékcsoportban azonban elenyésző volt az áremelkedés. A maginfláció 4 százalékon, míg a jegybank által kiemelten figyelt, indirekt adóhatásoktól szűrt maginflációs mutató 3,5 százalékon alakult. Az év egészében a 3 százalékos jegybanki célszint felett, de a toleranciasávon belül várható az infláció, így nincs túl nagy mozgástere a döntéshozóknak. Jelenleg több hatás érvényesül a folyamatokban, az eurózóna felől némi dezinflációs hatás szűrődik be, ugyanakkor a forint gyengülése továbbra is felfelé mutató kockázatként jelentkezik.

A forint árfolyama a múlt heti gyengüléssel a 365-ös szint közelébe ért az euróval szemben. A technikai kép alapján rövid távon folytatódhat az emelkedés, a következő ellenállási szint 366,39-nél, azt követően pedig 369,35-nél található. Utóbbi szint elérése esetén az RSI indikátor a túlvett tartományba érhet, és negatív korrekció indulhat.