Tizenkét milliárd forintos programmal segíti a 25 év alatti álláskeresőket az Orbán-kormány

2020.10.25. 12:45

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára vasárnap délelőtt népszerűsítette az M1 csatornán a kormány most induló munkaerő-támogatási programját, amellyel a 25 év alattiak, illetve alacsony iskolai végzettségű fiatalok álláskeresését támogatják.

Mint Perlusz László kiemelte, ebben a korosztályban háromszoros mértékű a munkanélküliség az egész társadalomhoz viszonyítva – ami az egész Európai Unióban igaz. Ezt a programot a magyar kormány több mint 12 milliárd forintból indította el, melyre október 15-e óta lehet benyújtani támogatási kérelmet. A főtitkár szerint mindez elsősorban a feldolgozóiparban, esetleg az építőiparban kínál sok lehetőséget az elhelyezkedésre a fiatalok számára.

A programban az állam fixen öt hónapra nyújt támogatást a foglalkoztatót terhelő bérköltség (bruttó bér és szociális hozzájárulási adó) 50 százalékára, teljes munkaidős foglakoztatás esetén legfeljebb havi 100 ezer forint értékben.

Mint Perlusz László kifejtette, ez jelentős ösztönzést jelent a cégeknek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a kezdőlökést később mentorprogramoknak és egyéb képzéseknek kell követnie, hogy valóban segítsen a cégeknek és a fiataloknak egyaránt.