Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Támogatják a vállalkozóvá válást

2020.10.26. 14:51

Már több mint ötezren igényeltek mintegy 4,5 millió forintos tőketámogatást a vállalkozói létre ösztöntő programban. Csaknem 90 százalékuk támogatásban is részesült, érdemben segítve ezzel az önfoglalkoztatóvá válást Magyarországon – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor jelezte: az összesen 40 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához. A 30 év alatti pályázók két régióban, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon még jelentkezhetnek a kiírásra – olvasható az ITM honlapján a tárca közleményében.   

Kapcsolódó

A fiatal munkavállalók a járvány vesztesei

Nyáron, azaz 2020. június–augusztusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer fő volt a KSH adatai szerint. Közülük 48 ezren tartoznak a 15-24 éves korosztályba.

A program segítségével 2022-ig mintegy 8000 vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett térségekben, csaknem ezer pedig Közép-Magyarország régióban. A támogatási keret mintegy 3000 vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek, és hozzávetőlegesen 6000-ét a 30 év alattiak körében. Támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár 60 napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, és kedvező támogatói döntés esetén kifizeti az igényelt összeg felét.