Élénkül a kereslet a BÁV aranytömbjei iránt

2020.10.27. 12:14

Feltöltött befektetési aranykészlettel várja az év utolsó hónapjait a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt – közölte a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. az Indexszel.

Ősz elején megugrott a befektetési célú aranytömb iránti kereslet a BÁV fiókhálózatában. A forgalom szeptemberben és októberben is átlépte a 100 millió forintot. Ennél nagyobb érdeklődés csupán januárban és márciusban volt. A tavasz elején egyértelműen a járványügyi helyzet és gazdasági visszaeséstől való félelmek okozták a felfutást, ami rekordszintű, 448 millió forintos márciusi forgalmat eredményezett.

Kapcsolódó

Drága arany, olcsó részvények – mi a legjobb járványbefektetés?

Részvény? Alulárazott. Állampapapír? Biztonságos. Ingatlan? Stagnál. Arany? Drága. Még a legprofibb befektetők is bizonytalanok.



A koronavírus és a krízis miatti érdeklődés egész évben erős volt az aranytömbök iránt: január és szeptember között a BÁV értékesítése megközelítette az egymilliárd forintot, ami csaknem 70 százalékos növekedés az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója, a közlemény szerint, azt mondta: a tömbökkel párhuzamosan az aranyékszerek értékesítésében is folytatódik az év eleje óta tartó stabil növekedés. Az elemzők unciánként 2 ezerdolláros árat vetítettek előre 2020 év végre, míg most 1900 dollár közelében ingadozik az ár, vagyis van még tere az emelkedésnek. Ezt erősíti a Goldman Sachs bankház friss prognózisa is, amely szerint jövő év egészére 2300 dolláros unciánkénti árral kell számolni. Ennek a dollár gyengülése mellett az erősödő infláció is támaszt ad.