Budapest hatmilliárdért kap buszokat a kormánytól

bkk-08-BS
2020.10.27. 12:29 Módosítva: 2020.10.29. 10:06

Budapest fejlesztésének és támogatásának részeként a kormány 100 százalékos finanszírozásával forgalomba áll 30 darab vadonatúj korszerű autóbusz a Budapest és elővárosi közlekedésben

– jelentette be kedden Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Hozzátette, 27 busz már itt van a fővárosban, 3 október végéig érkezik meg. Emellett a Volán-csoport további 30 buszt is beszerez, amelyek nem a fővárosban közlekednek majd.

A 60 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú busz beszerzéséhez a kormány 6 milliárd forintot biztosít.

Ezek akadálymentes, légkondicionált, fedélzeti utastájékoztató képernyőkkel és kamerákkal, valamint utasszámlálóval ellátott, környezetbarát járművek, amelyek egyszerre 120 utast tudnak szállítani – ezek közül 37 az ülőhely –, az összes busz új generációs, környezetbarát csuklós busz. A 6 hengeres, 360 lóerős dízelmotorok a legmagasabb környezetvédelmi követelményt támasztó Euro-6D környezetvédelmi normának is megfelelnek – fogalmazott az államtitkár.

A buszokban van magyar hozzáadott érték is: a biztonsági, a diagnosztikai, az utastájékoztatási rendszert és a zárt vezetőfülkét Debrecenben, a magyar szállítónál építik a buszokba.

Csepel, Rákosmente, Pestszentlőrinc, Pestszentimre, Pécel, Gyál és Szigetszentmiklós örülhet

A most beszerzett buszok a menetrendszerű fővárosi buszközlekedés részei lesznek: a 169-es, a 84-es a 89-es és a 94-es buszok vonalain közlekednek majd Csepelen, Rákosmentén, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén, vagyis a 17., a 18. és a 21. kerületben szállítják az utasokat, és kiszolgálják Pécel, Gyál és Szigetszentmiklós agglomerációs vonalait is – mondta Fürjes Balázs. A kizárólag kormányzati forrásból beszerzett 60 darab új busz hetente 400 ezer utast szállít majd Budapesten és az agglomerációban.

Cikkünk megjelenését követően a Budapest Fejlesztési Központ kérdésünkre arról tájékoztatta az Indexet, hogy az új járművek többek között a 38-as, a 238-as és a 278-as vonalakon is közlekednek, Csepel, Szent Imre tértől a II. Rákóczi Ferenc úton járnak Szigetszentmiklósra és vissza, így a 21. kerületben, Háros és Csepel központja között a csepelieket is szolgálják.