Hamarosan döntenek a kormány giga támogatási csomagjáról

D  TT20201028001
2020.10.28. 11:35
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az otthonteremtési akcióterv bevezetése miatt szükséges módosítót. A törvényjavaslatba belefoglalták az ötszázalékos áfakulcsot a szociálpolitikai célú új lakás értékesítése esetén, az adómérték átmeneti ideig, 2022. december 31-éig él. Teljes illetékmentesség jár a kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családoknak mind új, mind használt lakás vásárlása esetén, amit abban az esetben nem kell visszafizetni, ha egészségügyi okok miatt nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei. Az ingatlan alapterületére vonatkozó kitételek maradtak.

Kedden megjelent az Országgyűlés honlapján az otthonteremtési akcióterv bevezetése érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be. A módosító indoklása szerint 

  • lakhatás céljából vásárolt új lakás esetén 5 százalék lesz az áfakulcs;
  • továbbá az új és használt lakás vásárlását terhelő visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetése alól mentességet kapnak a gyermekes családok.

Fontos, de már ismert részlet, hogy

nem kell az illetékelőnynek megfelelő illetékösszeget megfizetni akkor, ha egészségügyi ok miatt nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei, tehát „a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsult meg a gyermekvállalás.”

Nem összevonható

A módosító azt is tartalmazza, hogy a lakásvásárláshoz igénybe vett állami támogatás – a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellett más, kifutó, a gyakorlatban már igénybe nem vehető lakáscélú kedvezmények – összegével nem csökkenthető az illeték alapja, mivel hatályon kívül helyezik az erre vonatkozó rendelkezést. Így e szabályt a 2021-ben vagy azt követően kötött ügyletekben már nem lehet alkalmazni – olvasható a törvényjavaslatban.

A módosító értelmében a kormány otthonteremtési és családvédelmi programjába illeszkedően az új lakóingatlanok értékesítésére 2021. január 1-jétől ismét az 5 százalékos kedvezményes adómérték alkalmazandó a 2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletek esetén. Az idén megvalósult értékesítések esetében alkalmazandó adómértéket az 5 százalékos kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni – tartalmazza a módosító.

Mekkora az akkora?

A javaslat értelmében új ingatlan értékesítésére kedvezményes 5 százalékos adómérték alkalmazandó, ha

  • többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg,
  • egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet nem haladja meg.

2020, 2026

A javaslat értelmében az új lakóingatlanok értékesítésére az 5 százalékos kedvezményes adómérték átmeneti ideig, 2022. december 31-éig vonatkozik. Ugyanakkor a lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcs 2022. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály rendezi, hogy mely feltételek esetén alkalmazandó a kedvezményes adómérték 2026. december 31-ig: ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.

Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Novák Katalin közölte: a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege. Egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forint, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forint vehető igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.

(Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)  • Hírek
  • Hírek