Fillérekre van a forint a történelmi mélyponttól

2020.10.29. 12:21

Két hete, október 12-én még 356 forintot kértek egyetlen euróért a bankközi devizapiacon. Azóta szinte folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz árfolyama: csütörtök dél körül a forint 369 környékén mozgott az euróval szemben.

A FORINT EZZEL VÉSZESEN MEGKÖZELÍTETTE AZ ÁPRILIS 1-JÉN BEÁLLÍTOTT TÖRTÉNELMI MÉLYPONTOT: A 369,63 FORINT/EURÓ JEGYZÉST.

A nemzetközi befektetői hangulat igen pocsék a héten: szerdán például a jelentősebb európai piacok (London, Frankfurt, Párizs) 2,5-4,2 százalékos mínuszokban zártak, de szintén erős veszteségek voltak Amerikában is, ahol a New York-i tőzsde irányadó mutatói 3,4–3,7 százalékos mínuszban zártak. Csütörtök délig viszont nem álltak rosszul az európai börzék: Párizstól Londonig 0,2–0,5 százalékos emelkedések láthatók – a Wall Street pedig még zárva.

Nyomás alatt a forint

Elemzők szerint a piacokat a koronavírus-járvány körül bizonytalanság, valamint az amerikai elnökválasztás mozgatja. Ha a nemzetközi hangulat rossz, a forint általában gyengül.

A koronavírus-járvány második hullámának jelentős felerősödésével és az Európa-szerte szaporodó lezárásokkal, kijárási korlátozásokkal a forint is újabb leértékelési nyomás alá került az utóbbi napokban, így csütörtök reggelre már csak fillérekre jártunk attól, hogy új történelmi forintmélypontról beszéljünk az euróval szemben – írta reggeli cikkében a Portfolio, amely megnézte, hogy milyen fogódzók találhatók a technikai elemzés tárházában arra a kérdésere, hogy „meddig eshet a forint, ha átvinné a 370-es szintet az árfolyam”. A portál három különböző potenciális árfolyamszintet is megjelölt erre az esetre:

  • a legkedvezőbb szerint a forintgyengülés a 370,6–371,6-os sávban megállhat,
  • rosszabb esetben a következő ellenállás a 375-ös szintnél található, míg egy másik módszerrel vizsgálva az árfolyamot,
  • akár 384-ig is elszaladhat a forint árfolyama az euróval szemben.

A forint árfolyama 12:15 körül 368,85 volt az euróval szemben, de a délelőtt járt 369,24-nél is – ez mindössze 39 fillérre van a történelmi mélyponttól.