Érkeznek az ösztöndíjak a szakképzésben tanulóknak

2020.11.02. 12:47

A hét közepén megérkeznek az általános ösztöndíjutalások a szakképzésbe járó, elsőéves fiatalok számláira – hangzott el a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta,

a technikumban tanulók 8050 forintot, a szakképző iskolákban tanulók pedig 16 100 forintot kapnak havonta, amíg ágazati alapoktatásban vesznek részt.

A két iskolatípusba járó diákok ösztöndíja között azért van különbség, mert a technikumban ez a fajta képzés két évig, a szakképző intézményben egy évig tart.

Hozzátette, a 2021–22-es tanévtől részben tanulmányi, részben szociális alapon megítélhető juttatásra, Apáczai-ösztöndíjra is pályázhatnak a tanulók.    

Pölöskei Gáborné szerint ennek az ösztöndíjnak a tehetséggondozás a célja, és azokat a hátrányos helyzetű diákokat támogatja, akik technikumba szeretnének kerülni.      

Az ITM korábban azt közölte, általános ösztöndíjra 67 934-en jogosultak, közülük 61 414-en kaphatták meg; a többieknek ugyanis még nincs megfelelő számlaszámuk. Ez – a tárca szerint – semmiféle hátrányt nem okoz nekik azon túl, hogy később jutnak hozzá az összeghez. Ha elvégzik a szükséges adminisztratív munkát, novemberi hóközi utalással hozzá is juthatnak az ösztöndíjukhoz.  • Hírek
  • Árfolyam