NHP Hajrá: 934 milliárd már lekötve

2020.11.03. 18:06 Módosítva: 2020.11.03. 18:07

Az NHP Hajrában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik; már 14 ezer kis- és középvállalkozás jutott kedvezményesen forráshoz – közölte a jegybank a honlapján. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén áprilisban indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, 1500 milliárd forintos keretösszeggel.

A jegybank szerint ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel nyújt kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak.

Az NHP Hajrá keretében már 934 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé.

Kapcsolódó

A mikrovállalkozásoknak és kkv-knak is elérhető lesz a növekedési hitelprogram

Az 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben lesz elérhető.

A program keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 14 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett. Annak ellenére, hogy az elérhető hitelösszeget jelentősen megemelték, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is számottevő a kisebb szereplők részaránya:

a kihelyezett források több mint negyede mikro-, harmada kisvállalkozásokhoz került 

– olvasható az MNB közleményében.