Minimálbér: fényévnyi távolságra vannak a megállapodástól

2020.11.04. 13:06

A munkaadók a gazdasági visszaesés várható mértéke, illetve a járvány további negatív hatásaira hivatkozva inkább elzárkóznának a minimálbér jövő évi emelésétől, miközben a szakszervezetek az átlagkereset növekedésével egyenlő mértékű – de legalább az infláció hatását ellensúlyozó – emelést szeretnének kiharcolni a múlt héten megkezdődött egyeztetéseken – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A lap által megkérdezett Perlusz László, VOSZ főtitkár szerint a munkaadók megértik, hogy a szakszervezetek legalább a keresetek reálértékének megőrzését szeretnék elérni, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek munkaerőhiánya nyomán emelkedett a termelékenység és a GDP bővülését is meghaladóan a legkisebb kötelező munkabér, most azonban már nincs munkaerőhiány. 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke arról beszélt, hogy továbbra is szükség lenne csökkenteni a magyar legkisebb kereseteknek a V4-országok szintjétől mutatkozó  25 százalékos lemaradását. 

A VKF, vagyis a Versenyszféra és a Kormány állandó konzultációs fórumának következő ülése november második felében esedékes, megállapodásra egyelőre nem sok esély mutatkozik. A kormány továbbra is abban bízik, hogy a szociális partnerek meg tudnak egyezni.