Révész Máriusz: Forradalom van, magyar ember magyart tekerjen!

2020.11.05. 10:52 Módosítva: 2020.11.05. 15:28
Adókedvezményt adhat a kormány a céges elektromoskerékpár-flottákra, az erről szóló tárgyalások elkezdődtek – jelentette be Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön.

Az elektromos kerékpárok exportőr-nagyhatalmának nevezte a kormánybiztos Magyarországot az Accell Hunland sajtótájékoztatóján. A cég most gyártotta le a hárommilliomodik elektromos rásegítéssel ellátott kerékpárját. Révész Máriusz beszélt arról is, hogy éves szinten 3500 e-bike fogy hazánkban, de jó lenne fölmenni egészen 20 ezerig.

Emlékeztetett rá, hogy az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020-ban a hazai nemzeti parkok számára elindította az E-Kerékpár Programot, amelynek keretében elektromos rásegítésű kerékpárokat biztosított a parkok számára. A közbeszerzésen az Accel Hunland nyert, a tószegi gyárban 210 kerékpárt gyártanak le azért, hogy az emberek részt vehessenek a programban, megismerhessék hazánk legszebb természeti szépségeit, felfedezzék az e-bike-okban rejlő fantasztikus lehetőségeket.

4000 – 1 millió

A kormánybiztos szerint Európában jelenleg az e-kerékpárok forradalma zajlik. Németországban hét évvel ezelőtt még csak 4000 ezer, most egymillió fölötti számban értékesítettek ilyen bicikliket. „Az elektromos kerékpár kiszélesíti a lehetőségeket, szeretnénk felszállni erre a vonatra, ezért egymilliárdos európai uniós kerettel meghirdettük a kerékpárvásárlásra irányuló programot, amiben pedálszenzorosnál 90 ezer, nyomatékszenzorosnál 150 ezer forintos támogatást biztosít a kormány.”

Jó lenne, ha egyre több ember használná munkába járásra vagy kirándulásra az elektromos rásegítésű kétkerekűt, pont ezért a tárgyalásokat folytattak a Pénzügyminisztériummal arról, hogy milyen adószabályokkal lehetne ösztönözni a munkáltatókat arra, hogy céges flottákat hozzanak létre, ebbe invesztáljanak hosszú távon. „Kormányzati szinten mindent meg fogunk tenni, hogy a magyarok magyar kerékpárt vegyenek. Boldogabb, élhetőbb országban éljünk.”

Mi micsoda?

E-bike

Olyan elektromos kerékpár, ami gyakorlatilag robogó: a pedál legfeljebb a lábfej alátámasztására szolgál. Ezekhez a „kerékpárokhoz” jogosítvány, biztosítás és bukósisak szükségeltetik. Nem örvend túl nagy népszerűségnek a szakemberek körében.

Pedelec

Olyan bringa, amelynél az elektromos rásegítés csakis pedálozás közben működik, és ez a rásegítés is lekapcsol 25 km/h-nál. A rásegítés lehet elsőkerék-hajtású, középmotoros vagy hátsóagyas. Ma már szinte minden kerékpár-kategóriának létezik elektromos rásegítős változata is.

Teherkerékpár

Olyan két- vagy háromkerekű kerékpár, amely rendelkezik dobozzal, elöl, hátul vagy középen, ahogy a megrendelő és a tevékenység kívánja.