Keveset töltöttünk, meg is lett az ára

D KOS20200101007
2020.11.05. 13:19 Módosítva: 2020.11.05. 13:19
Az üzemanyagfogyasztás visszaesésének a járvány második hulláma miatt elmaradt utazásokkal magyarázható felgyorsulása nyomta rá bélyegét a szeptemberi kiskereskedelmi forgalomra – vélik az elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölte, hogy szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Augusztushoz mérve 1,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában előrebocsátotta, hogy augusztus után a szeptemberben is negatív meglepetést okozott a kiskereskedelem teljesítménye. A gyenge adat mögött meghúzódhat a turizmus hiánya, valamint a koronavírus másodkörös piaci hatásai. Ahogyan azt előző havi kommentárjában az ING Bank szakértői már jelezték a munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ami tovább mérsékeli a kiskereskedelem bővülését.

Összességében a kiskereskedelmi forgalom alakulása egyre inkább egy W-jellegű kilábalásra utal, ahogyan a járvány második hulláma, az óvatossági megtakarítás növekedése és a fogyasztói bizalom csökkenése is komolyan kihat a fogyasztásra.

A home office is tehet róla

A járvány második hullámának megjelenése újra visszavetette az üzemanyag kiskereskedelmet, amiben az otthoni munkavégzés ismételt terjedése, illetve a belföldi turizmus mérséklődése is szerepet játszhatott.

A nagyképet tekintve az ING-nél úgy látják, hogy a harmadik negyedév minden idők legnagyobb negyedéves alapú gazdasági növekedését hozhatja. Ezt követően azonban nem lehet kizárni egy újabb gazdasági visszaesés lehetőségét.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője azt emelte ki, hogy az utazások csökkenése miatt mérséklődő üzemanyag-forgalomnak volt a legnagyobb szerepe a kiskereskedelmi forgalom csökkenésében tavaly szeptemberhez viszonyítva. Enélkül minimális növekedést mutat a kiskereskedelmi forgalom. A korábbi évektől elmaradó dinamikát a háztartások elbizonytalanodása a vásárlóerő csökkenése indokolja.

A visszaesés mértéke ugyanakkor továbbra sem jelentős, így a GDP alakulását sem elsősorban a fogyasztás mérséklődése befolyásolja, arra az exportnak és a beruházásoknak van jelentősebb hatása. A járvány második hullámára előre tekintve, a Századvég szakértői nem számítanak a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra, így a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi szint közelében alakulhat év végéig és így a fogyasztás inkább mérsékelheti a gazdasági visszaesés ütemét.

Egyetértésben

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is arra a következtetésre jutott, hogy az üzemanyagkereskedések forgalmának visszaesését döntően a jóval alacsonyabb tranzit forgalom, valamint a második hullám miatt a távmunka némileg növekvő szerepe okozhatja.

A következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, így az egy évvel ezelőttihez képest stagnálást, minimális növekedést mutathat. 

A Takarékbank elemzője szerint idén 0,7-1,2 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalékhoz közeli növekedésre számítanak. A járványhelyzet előtti szint elérése a jövő év elején várható a kiskereskedelemben.

(Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd)