Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Többet utalnak haza a román vendégmunkások, mint amennyit a befektetők hoznak

2020.11.05. 10:45 Módosítva: 2020.11.05. 10:45

Az év első nyolc hónapjában 2,28 milliárd eurót küldtek és hoztak haza a Nyugaton dolgozó romániai vendégmunkások – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) adataiból. Ez 13 százalékkal marad el a tavalyi 2,62 milliárd eurós összegtől.

Az első nyolc hónapban az úgynevezett Foreign Direct Investment, azaz a közvetlen külföldi tőkebefektetések idén az egymilliárd eurót sem érik el. Az anyacégek által a romániai leányvállalatoknak nyújtott kölcsönökkel együtt is csak 1,4 milliárd eurót tesznek ki. Az uniós strukturális alapokból 1,7 milliárd eurót sikerült lehívnia Romániának az év első nyolc hónapjában, ami az összes EU-s kifizetéssel együtt nettó 3,4 milliárdot ér el.

A külföldön dolgozók pénze nélkül a tavalyi hiány körülbelül 40 százalékkal lett volna magasabb. A BNR 2005 óta követi figyelemmel, mennyi pénzt juttatnak haza a vendégmunkások. Az azóta eltelt időszakban 69 milliárd eurót pumpáltak a román gazdaságba. Ez a tavalyi GDP-nek közel a harmada.

A rendszerváltás óta Romániába 88,3 milliárd euró érkezett befektetések formájában. Ez közel húszmilliárddal több a vendégmunkások pénzénél, ám utóbbiról csak tizenöt éve állnak rendelkezésre adatok. Valószínű tehát, hogy három évtizedes távlatban a két összeg között nincs nagyságrendi eltérés.