Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Hetedik hónapja csökken az üzemanyag-kiskereskedelem

2020.11.05. 11:03 Módosítva: 2020.11.05. 11:27

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2 százalékkal csökkent szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, augusztushoz képest viszont 1 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2 százalékkal nőtt a forgalom augusztushoz mérve,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,8 százalékkal csökkent,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 9,8 százalékkal csökkent, és immár a hetedik hónapja tart a visszaesés

az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Idén január-szeptemberben a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakánál.

A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- 5,2, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 0,7 százalékos bővülés volt idén szeptemberben 2019-hez képest, ezzel szemben a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- 8, a bútor-, műszakicikk-, textil-, ruházati és lábbeli- 21, a használtcikk-üzletekben 23 százalékkal csökkent az eladás.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33 százalékkal bővült az elmúlt évek tendenciáját követve. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma viszont 9,8 százalékkal csökkent, miközben a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 1 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1043 milliárd forint volt szeptemberben a KSH szerint.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

  • 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A KSH szeptemberre vonatkozó adatai alapján a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,5 százalékkal nőtt 2019 szeptemberéhez képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.  • Vennék
  • Hírek