Maszkmentes munkaközi szünetet követel a szakszervezet

2020.11.09. 09:25

A veszélyhelyzet kihirdetése alkalmat ad arra, hogy a kormány gyorsan megoldja a kereskedelmi dolgozók munkavédelmi követelését, vagyis azt, hogy jogszabály biztosítsa, hogy a folyamatos maszkviselésre kényszerülő munkakörökben dolgozók több maszkmentes munkaközi szünetet kapjanak – írta közleményében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Arra hívták fel a figyelmet, hogy már az Innovációs és Technológiai Minisztérium is elismerte, a folyamatos maszkviselés jelentős megterhelést okoz a dolgozóknak. 

Amint azt Gurmai Zita írásbeli kérdésére adott válaszként írta a szaktárca: „A munkáltatónak teljes körű és naprakész kockázatértékeléssel kell rendelkeznie, amelyben értékeli a munkavállalók egészségét veszélyeztető kockázatokat. A kockázatértékelés alapján a szükséges egészségvédelmi intézkedéseket munkaegészségügyi szaktevékenység keretében kell meghatározni, figyelembe véve, hogy a többletterhelést jelentő maszk viselése az elviselhető kockázati szinten maradjon.

A többletterhelés függ a maszk típusától, a munkakörtől, a munkavállaló fizikai igénybevételétől, egészségi állapotától, terhelhetőségétől is."

Ezt már régóta hangoztatja a szakszervezet, azonban eddig nem minden kereskedelmi munkáltatóval sikerült ezt megértetniük, így nem mindenütt biztosítanak több pihenőt a dolgozóknak. A KASZ ezért a jogszabályok megváltoztatásával szeretné elérni, hogy

a kereskedelemben dolgozó munkavállalók 2 óránként 10 perc maszkmentes szünetet tarthassanak.

A 2020. szeptember 20-án indított „10 perc” nevű kampányunk fő indoka, hogy maszkban egészen más megterhelés éri a dolgozókat munkavégzés közben, mint maszk nélkül – hangsúlyozta a szakszervezet. Ráadásul a maszkviselési előírások szigorítása és a szabályok megsértésére vonatkozó új szankciók – beleértve a boltbezárást is – számos munkaadót arra késztettek, hogy a dolgozókra nyomást helyezve helyenként extrém elvárásokat támasszanak. Sajtóhírek szerint előfordult, hogy megtiltották a munkavállalóknak, hogy a műszak alatt akár annyi időre is levegyék a maszkot, hogy igyanak. 

Kapcsolódó

A rendőrség 256 esetben intézkedett, 10 boltot pedig bezárt a szabálytalanságok miatt

A helyszíni bírságok fejenkénti átlaga ezer forint volt.