Eljárást indít az Európai Bizottság az Amazon ellen

GettyImages-1065011338
2020.11.10. 18:35

Versenyjogi eljárást indított az Európai Bizottság az online kereskedelemmel foglalkozó Amazon ellen versenyellenes magatartása vádjával –írja az AP. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa elmondta, hogy az Amazon a rendszerét használó kiskereskedők nem nyilvános üzleti adatait felhasználva tisztességtelen előnyre tett szert azokkal szemben a legnagyobb európai piacokon, Franciaországban és Németországban. A vád szerint az Amazon a platformját használó kiskereskedők nem nyilvános adatainak segítségével „mérsékeli saját maga számára a szabad versennyel járó kockázatokat és megerősíti a piaci monopolhelyzetét”. 

Kapcsolódó

Az Amazon visszavonta a fekete pénteket népszerűsítő reklámjait Franciaországban

A párizsi kormány szerint a kampány tisztességtelen a koronavírus miatt bezárni kényszerülő boltokkal szemben.

Az Amazon elemzi a platformját használó kiskereskedők termékeinek a piaci fogadtatását, és az így szerzett ismeretek felhasználásával állítja be saját termékeinek a célcsoportját. Az eljárás lehetővé teszi az Amazon számára, hogy a legsikeresebb termékekre összpontosítson és ezáltal korlátozza mások növekedési lehetőségeit

– írja a vádeljárásról szóló dokumentum.

A biztos hozzátette, nem az a probléma, hogy az Amazon nagy és sikeres, hanem azzal, hogy a vállalat piaci magatartása torzítja a valódi piaci versenyt. 

Az Európai Unió 2018 óta vizsgálja az amerikai tech-óriás működését. 2019-ben az Amazon globális forgalmának felét platformját felhasználó kiskereskedők termelték ki. Abban az esetben, ha a Bizottság vádjai megalapozottnak találják, akár az Amazon éves forgalmának 10 százalékát is elérheti a bírság.

Kapcsolódó

Az Amazon tulajdonosát még sokkal gazdagabbá tette a járvány

Az öt legtehetősebb embernek négyszer akkora a vagyona, mint a teljes magyar GDP. Jeff Bezos-t másfélszer gazdagabbá tette a koronavírus.

Az Európai Bizottság már tájékoztatta az Amazont az eljárás elindításáról. A cég a közleményében visszautasította a vádakat.

Az Amazon monopolhelyzete korábban már az amerikai képviselőháznak is szemet szúrt.

Kapcsolódó

Az amerikai képviselőház feldarabolná az Apple-t, az Amazont, a Facebookot és a Google-t

A jelentés szerint az egykori status quót megtörő cégek olyan monopóliumokká váltak, amilyeneket legutóbb az olajbárók idején láthattunk.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)