Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Infláció: a dohányosok megint nem jártak jól

2020.11.11. 09:10

Az Index a jövőben az inflációt négy család, háztartás szemszögéből mutatja be. A családokat itt lehet megismerni, Kovácsék két gyereket nevelnek, a pesti özvegyasszony galambokat etet és dohányzik, a debreceni fiatal férfi bízik a karrierje felívelésében, az egyedülálló anya pedig a ház szigetelésére gyűjt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben egy hónap alatt az árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára alig változott, a száraztészta, az étolaj, a cukor és a sajt drágult, a péksütemények, a krumpli, a zöldség és gyümölcs ára viszont csökkent. Az élelmiszerek így az átlagos inflációval drágultak.

Csökkent a távközlési szolgáltatások ára 1,3 százalékkal, a ruházkodás viszont egy százalékkal többe került, így a szezonváltáshoz kapcsolódó öltözködés kicsivel drágább lett. A legnagyobb mértékben a cigaretta ára emelkedett, 1,6 százalékkal, a benzin ára alig változott, 0,2 százalékkal lett alacsonyabb.

Családjainkat mindez elérő módon érintette. Mivel leginkább a cigaretta ára nőtt, ezért a pesti panellakásban egyedül élő nyugdíjas özvegyasszony, Kovalszkyné és a debreceni programozó, Kovács Barnabás kénytelen többet fizetni a hónap végén. A gyerekeseknek ugyanakkor számolniuk kell azzal, hogy a kinőtt cipő és szétszakadt kabát cseréje többe kerül. Kovács Szilárd és felesége, Kriszta a két gyerek után többet kénytelen távközlési szolgáltatásokra költeni – mindenkinek kell saját telefon plusz otthoni internet és tévé. Mivel ezek átlagára csökkent szeptemberben, ezért ez javította pozíciójukat. Kovalszky Ditta is hasonló cipőben jár, bár az egyetlen gyerek miatt ezek a költségek jóval alacsonyabbak.

A fogyasztói árak januártól számolva az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek.



  • Vennék
  • Hírek