Újabb devizakötvény-kibocsátás várható

2020.11.12. 11:04

Módosította 2020-as finanszírozási tervét az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amivel további devizakötvény kibocsátásának lehetőségét teremti meg. Ennek célja a 2021-ben lejáró devizaadósság előfinanszírozása, viszont a devizaadósság részaránya továbbra is a 10-20 százalékos sávban maradhat – olvasható az ÁKK honlapján. Az államadósság-kezelő növelte a finanszírozási tervében szereplő 4 milliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét. Az adósságkezelő az idén eddig áprilisban 2 milliárd euró értékű devizakötvény-kibocsátást, majd júniusban 1,5 milliárd euró értékben zöldkötvény-kibocsátást valósított meg, míg szeptemberben összesen 500 millió euró ellenértékben bocsátott ki japán jenben denominált ún. Szamuráj-kötvényeket, ebből két sorozat, Zöld Szamuráj kötvény volt.

Kapcsolódó

Visszatért Magyarországra a devizaadósság

Sokáig szitokszó volt, de most kiléptünk a nemzetközi kötvénypiacra. Vajon miért? És jó ez nekünk?

Az ÁKK szándékai szerint a hosszú futamidejű, előfinanszírozási célú devizakötvény kibocsátás az év hátralévő részében valósulhat meg, ha a piaci kondíciók ezt lehetővé teszik. Az augusztusban jóváhagyott finanszírozási tervben előirányzott hazai intézményi és lakossági kibocsátások nagy valószínűséggel novemberben teljesülnek. Ugyanakkor az ÁKK folytatja a forintpiaci kibocsátásokat a megszokott rendben azért, hogy tovább növelje a likviditási tartalékokat, amelyre az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv szintén lehetőséget ad. 

Szeptember végén 18,7 százalék volt a deviza arány az adósságon belül, vagyis nagyjából egy százalékpont a mozgástér – írta a Portfolio.hu. Ez 33 500 milliárd forintos nominális adósság esetén csaknem egymilliárd euró. Ezzel az összeggel 19,6 százalék lenne a deviza részarány, vagyis nagyságrendileg ekkora devizakötvény-kibocsátás jöhet az év végéig a portál szerint.
Az ÁKK adatai szerint 931,5 milliárd forintnyi devizalejárata lesz Magyarországnak, 360-as árfolyammal számolva ez 2,6 milliárd euró. Ennek tehermentesítését segítheti a várható idei egymilliárd eurós kibocsátás.