25 milliárdot akarnak Karácsonytól, csak így menekülhetnek meg

TRAL9136
2020.11.13. 13:46 Módosítva: 2020.11.13. 13:46
25 milliárdos intézkedéscsomagot vár a kormányzati intézkedések kiegészítéseként a fővárostól a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amely így mentené meg a cégeket a válság idején. Szerintük elfogadhatatlan a főpolgármester azon kezdeményezése, hogy emelt iparűzési adót fizettetne meg az ötmilliárdos adóalapot elérő cégekkel. A kamara hangsúlyozza, a fővárosnak van elég erőforrása a vállalkozásai támogatására, így lépnie kell.

Egyöntetűen elutasították a Budapesten bevezetni kívánt IPA+ nevű válságadó elképzelését a BKIK által életre hívott gazdasági érdekképviseleti fórumon. A kerekasztal résztvevői felhívták a figyelmet, hogy a versenyszférában a foglalkoztatottak közel 70 százaléka – országosan több mint 2 millió, Budapesten pedig közel 500 ezer fő – a kkv-szektorban dolgozik, ezért rendkívül fontos, hogy magasabb adóterhek helyett azonnali segítséget kapjanak.

A szervezetek szerint a főváros a forráshiányra sem hivatkozhat, mivel hatékonyabb gazdálkodással, beruházások elhalasztásával és költségcsökkentéssel, valamint hitelfelvétellel kezelhető lenne a jelenlegi válsághelyzet.

A kerekasztal résztvevői javaslatot tettek a BKIK által korábban indítványozott Budapesti Válságkezelési Alap intézkedéseinek ütemezésére is: az arányos teherviselés elve alapján felkérik a fővárost, hogy a kormány intézkedéseinek kiegészítéseként, a tavasszal elmaradt támogatások fejében egy legalább 25 milliárdos intézkedéscsomaggal járuljon hozzá a fővárosi turisztikai cégek megmentéséhez, a mikro, kis- és középvállalkozásokra fókuszálva.

Ennek nagyobb része bértámogatás lenne, amihez a kormány járulékelengedéssel járulhatna hozzá. A csomag sikeres elindulása után, következő lépésként a válságkezelő források kibővítésére a kerületeket is be kell majd vonni, melyeknek hasonló összeggel kellene hozzájárulnia a mentőcsomaghoz.

Nem élik túl

Egy felmérés szerint a hazai kkv-k kis része legfeljebb egy hónapot fog kibírni a korlátozások alatt, aztán tönkremegy. A nagyobb cégek jellemzően optimistábbak kisebb társaiknál – írta meg korábban az Index.

Karácsony Gergelyék a válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével számolnak, 2020–2022 között a „3 csapás", vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt pedig 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől számításaik szerint. 

Ennek tükrében a 25 milliárdos csomag nem tűnik egyszerűen teljesíthetőnek. 

Borítókép: Karácsony Gergely - Index Fotós: Trenka Attila