A Kórházszövetség elnöke szerint a legjobbkor jöttek a szigorítások

2020.11.13. 08:17 Módosítva: 2020.11.13. 08:49
Nagy nyomás nehezedik a tagkórházakra, de az előre tervezett műtétek elhalasztásával több orvos tud bekapcsolódni a Covid-ellátásba a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint. Ficzere Andrea úgy látja, hogy a mostani szigorítások a legjobbkor jöttek, mert így talán nagyobb baj nélkül át lehet vészelni az őszi hullámot.

Bár a védőfelszerelésben egyelőre nem jelentkezett nagyobb hiány, a koronavírus-járvány második hullámában a humánerőforrás lesz a betegellátás szűk keresztmetszete – mondta a Világgazdaságnak a kórházszövetség elnöke.

Az egészségügyben dolgozók kimerültek, ugyanakkor szerencsés volt az előre tervezett műtétek elhalasztása, mivel így vérfrissítést kap a rendszer, több orvos tud részt venni a Covid-ellátásban.

Ficzere Andrea felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi első hullámban kevés fertőzött volt kórházban, de mostanra a súlyos állapotú betegek száma megsokszorozódott, a járvány vége pedig nem egyelőre nem látható. Az elnök hozzátette: közben az ellátásban dolgozók között is növekszik a fertőzöttek száma, akiknek az átmeneti kiesése tovább nehezíti a helyzetet.

Elmondta, hogy minden olyan akut betegséggel küzdő pácienst ellátnak, aki nem vírusfertőzött, nem tud olyanról, hogy hazaküldtek volna bárkit is amiatt, mert műtéteket halasztanak el, különösen azokat nem, akik daganatos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvednek.

A kórházi ágyak 40 százalékát, az intenzív ágyak 7 százalékát fel kellett szabadítani a koronavírus-járvány miatt – ismertette a számokat a lapnak a szövetség elnöke.

Kompromisszumok

A legtöbb Covid-ellátó intenzív osztályon már erősen kompromisszumos az ellátás. Sérülnek a sterilitás szabályai, rettentően gyakoriak a veszélyes kórházi fertőzések, jelentősen rontva a gyógyulás esélyeit, durva gyógyszercserékről, nem megfelelően működtetett gépekről szólnak a beszámolók – írja a napi.hu a Magyar Orvosi Kamara által indított realitás-projekt második része alapján.