Hedvig
4 °C
15 °C
110 112 szavazat
163 984 szavazat

Sávos jótállást vezetnek be jövőre Magyarországon

2020.11.14. 09:20

A jövő évtől jelentősen megváltoznak a kötelező jótállás szabályai Magyarországon: az egyik legfontosabb újdonság a sávos jótállás bevezetése a magánvásárlók részére. A jelenlegi egy év helyett a 2021. január elsejétől megvásárolt termékekre az árhoz igazodóan akár 2-3 év is lehet a jótállás időtartama. Erről tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-t.

Az új, sávos szabályozás értelmében 

  • a 10 ezer és 100 ezer forint közötti árú termékekre egy év marad a jótállás
  • a 100 ezer forintnál drágább árucikkre két év lesz,
  • a 250 ezer forint felettiekre pedig három évig lehet majd érvényesíteni a jótállási igényt.

Egyúttal a jövő év elejétől bővül a kötelező jótállás alá tartozó termékek köre a többi között a napelemekkel, drónokkal és elektromos rollerekkel. Ugyanígy jótállást kell vállalniuk a gyártóknak a 10 ezer forintnál drágább nyílászárókra, redőnyökre, garázskapukra, csaptelepekre, kádakra és zuhanykabinokra is.

A változtatás fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen arra ösztönzi a gyártókat, hogy tartósabb termékeket állítsanak elő, így csökkenhet az elektronikai és egyéb hulladékok mennyisége.
    
Azoknál a termékeknél, amelyeket a használat előtt szakembernek kell üzembe helyeznie, a beüzemelés napján kezdődik a jótállási idő. Kivéve, ha ez csak a vásárlás után több mint fél évvel történik meg, mert ebben az esetben a jótállás kezdő időpontja a termék megvételének napja lesz. 

A fogyasztóvédelmi hatóság 2021-ben egész évben ellenőrzi majd az új előírások betartását a hagyományos és az online kereskedelemben is.