Tetemes tehertől szabadultunk meg

2020.11.17. 10:46

Nagyjából 400 millió dollárnyi, mintegy 120 milliárd forintnyi, 2021-ben lejáró devizakötvényt vásárolt vissza nyár óta az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) – írta a Portfolio.hu a Reuters adataira hivatkozva. Így eredetileg a 3 milliárd dollár értékben kibocsátott papír alig fele van már csak a befektetők tulajdonában. A fenti kötvény éves kamata 6,375 százalék, vagyis a jelenlegi kamatok mellett valóban megéri megvásárolni ezeket, és megszabadulni a kamatfizetéstől. A jövő március 29-i lejáratkor még lesz egy utolsó kamatfizetési kötelezettsége Magyarországnak, vagyis a 400 millió dollárnyi visszavásárlás mintegy 25 millió dolláros, 7,5 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.

Kapcsolódó

Újabb devizakötvény-kibocsátás várható

Az Államadósság Kezelő Központ növelte a finanszírozási tervében szereplő 4 milliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét.

Magyarország egymilliárd dollár értékben vásárolt vissza magas kamatozású dollárkötvényeket a piacon, derült ki ez év január végén. Akkor Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: 2024-ig összesen 42,7 milliárd forintnyi kamatkiadást spórol meg az ország a lépéssel.

Visszavásárolni bőven van még mit, hiszen a 2021-es lejáraton kívül is 6,7 milliárd dollárnyi magyar kötvény van a piacon, melyek kamatozása ma kifejezetten magasnak számít, 5,375 és 7,625 százalék között van.  

Az ÁKK a múlt héten bocsátott ki 2,5 milliárd eurónyi devizakötvényt. A Portfolio szerint a visszavásárlásokkal együtt jövőre nincs szüksége deviza bevonására az országnak.