Equilor: 380 forintos euróárfolyamig nem fog beavatkozni az MNB

DSC 1205
2020.11.18. 23:05

Az Európai Unióval történő jogállamisági viták miatt kezdett gyengülni a forint árfolyama az elmúlt néhány napban – áll az  Equilor elemzésében.

Eszerint amennyiben a 361-es szint áttörése szignifikáns lesz, a következő ellenállási szint 363 forint felett húzódik. Azt követően már csak a 369-370-es tartomány képez fontosabb akadályt az emelkedésben. Az RSI-indikátor alapján folytatódhat a forint gyengülése a következő napokban, de az elemzők úgy vélik, hogy

amíg a forint a 375-380-as tartomány alatt mozog az euróval szemben, nem fog kamatemeléssel beavatkozni a jegybank.

Az Equilor elemzése rámutat, hogy tovább csökkent az infláció, de a célszint felett lesz az idei évben. Októberben – éves bázison  3 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, a maginfláció 3,8 százalékon alakult, a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató pedig 3,2 százalékon. Várakozásuk szerint az év egészében 3,4 százalékos lehet a fogyasztói árindex növekedése, amely így jóval a toleranciasávon belül alakulhat.

infláció.png
Fotó: equilor.hu

Ezzel párhuzamosan a Hajrá! névre keresztelt Növekedési Hitelprogram kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a keretösszeg ezermilliárd forintos megemeléséről döntött a jegybank. 

Kapcsolódó

Tovább drágulnak az élelmiszerek

A szakemberek szerint jövő év közepéig a koronavírus-járvány és az időjárás miatt biztosan emelkednek még az élelmiszerárak.

(Borítókép: Bődey János / Index)