Ágazati bértámogatási program: könyvelők extra terhelés alatt

2020.11.19. 18:58

A koronavírus-válság megviseli a könyvelői szakmát is, ahol hatványozottan jelentkezett az idei év — válságkezelés nyomán szükségessé vált — jogszabályalkotói dömpingje. A változó jogszabályoknak való folyamatos megfelelés és alkalmazkodás állandó többletterhelést jelent ennek a szektornak — írta a Portfolio.hu. Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke elmondta: a többletterhelésen túl a pénzügyi környezet sem éppen kedvező, ugyanis a járvány nyomán kialakult gazdasági krízis csökkentheti a fizetőképes ügyfelek számát.

Megemlítette a szállodai, étterem és rendezvényszervező ágazatokat, ahol több ügyfél jutott áldatlan helyzetbe a járvány miatt. A leálló vagy megszűnő cégek pedig számottevő bevételkiesést okoznak a könyvelők számára, és ezt sokan nehezen tudják kigazdálkodni.

A szakember a változó jogszabályi környezetre példaként hozta fel az úgynevezett Ágazati Bértámogatási Programot, amelyre a cégek (akár egyéni vállalkozók) november 11-től jogosultak igénybe venni a támogatást.

A támogatási kiírás 18 pontban sorolja fel a szabályozás által támogatott tevékenységeket. Az állami segítséget csak olyan cégek vehetik igénybe, amelyeknél az elmúlt 6 hónapban a bevétel nagy részét, de minimum a 30 százalékát a programban szereplő feladatok adták. A támogatás a november havi bruttó bér alapján jár, de a támogatás csak a kifizetett bérnek az 50 százaléka, illetve maximum az irányadó minimálbér 150 százaléka lehet. Az MKOE elnökének véleménye szerint

a bértámogatási program legfőbb problémája a bonyolult és időigényes adminisztráció.

 Összesen 27 pontban és azok alpontjaiban foglalta össze a kiíró, hogy milyen nyilatkozatokat kell benyújtania a munkáltatónak a hatóságok felé. Ez minden vállalkozásnak és természetesen a könyvelőknek is jelentős extra terhelést jelent majd.