A korszerű lakásokat keresik a vásárlók

2020.11.19. 20:46

A felújítandó eladó lakások iránti keresletet is fokozhatja és a lakásállomány minőségének javulását eredményezheti az ősszel bejelentett állami lakásfelújítási program – erre enged következtetni egy több mint 200 ezer lakáshirdetés adatain alapuló elemzés. Az utóbbi években a felújítandó lakások kevésbé voltak keresettek, a vásárlók inkább kifizették a magasabb vételárat egy-egy korszerűsített ingatlannál, ahelyett, hogy felújításba kezdtek volna. 

Az ingatlan.com friss összesítése szerint november közepén országszerte több mint 25 ezer felújítandó lakást hirdettek eladásra a tulajdonosok.

A használt lakások és házak 22 százalékát felújítandó ingatlanként hirdették meg, 39 százalékukról pedig úgy nyilatkoztak, hogy azok állapota felújított vagy újszerű.

Az ingatlankínálat legnagyobb részét Budapesten teszik ki a felújított lakások és házak. Felújítandó eladó ingatlanok pedig a legnagyobb arányban a Pest megyén kívüli kisebb városokban és községekben találhatók.

Harmaduk volt felújítandó

2020 augusztusa és szeptembere között az összes érdeklődés 22 százaléka érkezett eladó felújítandó ingatlanra, a felújított és újszerűek iránti kereslet az összes érdeklődés majdnem harmadát fedte le. A felújított vagy újszerű eladó ingatlanokra legnagyobb arányban Budapesten volt kereslet, ahol az összes érdeklődés 39 százaléka a legjobb állapotú lakásokra vagy házakra érkezett. A fővárost ebben a sorban Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye követi 33, illetve 32 százalékkal.

A fővárosi felújítandó lakások átlagos négyzetméterára novemberben 621 ezer forint volt, míg a normál vagy jó állapotú lakásoké 681 ezer, a felújítottak esetében pedig 810 ezer forintot tett ki.

Vagyis utóbbiak Budapesten a felújítottaknál 10, illetve 30 százalékkal drágábbak a kínálati piacon.

A megyeszékhelyeken a felújítandó lakóingatlanoknál a négyzetméterárak középértéke 299 ezer forint volt, szemben a felújítottakra jellemző 426 ezres árral, utóbbiakat tehát másfélszer többre értékelik az eladók, mint a korszerűsítésre várókat.

Egy-egy korszerűsítés megtérülő beruházás lehet, főleg az állami támogatással. A felújítás a lakás értékét növeli és jobb életminőséget biztosít, akkor is, ha az ott élők közvetlenül a korszerűsítést követően mégsem költöznek el.