Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Mérsékelné a távmunka IT-kockázatait az MNB

2020.11.19. 15:27

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú elvárásokat fogalmaz meg a pénzügyi intézményeknek a távmunkára, amely a járvány miatt egyre inkább terjed. A pénzügyi intézmények és a távoli felhasználói munkatársak, szerződött partnerek közti kommunikáció csak fokozott titkosítással, összetett jelszavakkal, s többfaktoros hitelesítéssel történhet. Az MNB javasolja, hogy az intézmények adjanak saját eszközöket (notebook, okostelefon, tablet) a távmunkához – közölte a jegybank a honlapján.

Kapcsolódó

Az MNB 50 pontos javaslattal támogatja a kormányt

Amíg nincs vakcina, az óvatosság határozza meg a gazdasági szereplők viselkedését.

Jegybanki elvárás, hogy a pénzügyi intézmények hálózatához a távmunka során csak az IT-biztonsági előírásoknak megfelelő, ellenőrzött és engedélyezett eszközök csatlakozzanak. Tiltani, de minimum korlátozni kell jövő januártól az adatszivárgás szempontjából kockázatos weboldalakat és szolgáltatásokat (például közösségi média, publikus felhőalapú adattárolók, fájlmegosztók és webmail). A távmunkát szolgáló IT-eszközök és rendszerek folyamatos működőképességére megfelelő számú és képzettségű informatikai szakembert kell alkalmazni.

A pénzügyi intézményeknek a távoli felhasználók tele- és videókonferenciás, online chat stb. kapcsolattartása során is gondoskodniuk kell e-kommunikációs csatornák bizalmasságáról, sértetlenségéről és hitelességéről. Nem engedhető meg az adatszivárgás, s a pénzügyi intézményeknek IT-biztonság szempontjából teljes mértékben kontrollálniuk kell a távmunkás kommunikációt.