Karácsony Gergely „kifizetőhelyek” megszüntetésével húz a nadrágszíjon

karacsony gergely-06
2020.11.20. 21:01
Több fővárosi intézmény megszűnik, bécsi mintára összeolvadnak a városüzemeltetéssel foglalkozó cégek, mint az FKF, a Főkétüsz és a Főtáv.

Péntek este új, a főváros költségvetését érintő intézkedéseket jelentett be Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető hosszú ideje harcban áll a kormányzattal a különböző pénzügyi elvonások miatt, melyeket a videóban sarcpolitikának nevezett.

„Először elveszik a város pénzét, utána kikényszerítik, hogy a város megszorításokat vezessen be, majd a megszorításokat kritizálják”

– jellemezte a kormányzó párt fővárossal szembeni stratégiáját Karácsony a Facebookra feltöltött videdójában, de hozzátette, a városvezetés nem hajlandó a Fidesz kottájából játszani, nem lesznek megszorítások.

 „Magunkon spórolunk, nem megszorítunk, hanem valóban megtakarítunk” 

– írta le az újonnan kidolgozott városvédelmi takarékoskodási csomagot, melynek egyes pontjait is részletesen kifejtette.

  • 2021-től megszűnik az úgynevezett főpolgármesteri keret, mely eredetileg 200 millió forinttal gazdálkodott;
  • egyharmadával csökkentik a budapesti politikai vezetés költségeit, ennek része, hogy a lemondott Dorosz Dávid helyére nem érkezik ötödik főpolgármester-helyettes;
  • csökkentik a fővárosi frakciók költségvetését, és nyolcról ötre csökkentik a bizottságok számát;
  • megszűnik a Mozaik háttérintézet, melynek feladatait más önkormányzati intézmények veszik át, és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságának (CSAPI) is búcsút intenek, a cég beolvad egy másik fővárosi intézménybe;
  • bécsi és berlini mintára (Stadtwerke-modell) összevonnak hat, városüzemeltetéssel foglalkozó céget. A hat cég a Budapesti Városüzemeltetési Holding, a Főkert, az FKF, a Főtáv, a Temetkezési Intézet és a Főkétüsz. Ezt a döntést Karácsonyék 2023-ra tervezték, de a válság miatt előre kellett hozniuk. Az összevonás révén 21 felügyelőbizottsági hely szűnik meg, ám Karácsony megfogalmazása szerint az érdemi szakmai munkát végző kollégákat nem érinti az átszervezés. Itt is kiemelte, megtörik azt a több évtizedes hagyományt, hogy „kifizetőhelyeket” tartsanak fenn, így lehet, hogy további pozíciókat is megszüntetnek majd. A beszerzéseket is átláthatóbbá szeretnék tenni, milliárdokat megspórolva ezzel. Az új cég vezetője január 1-től Mártha Imre lesz, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója és FKF Zrt. felügyelő bizottsági elnöke.

A városvédelmi csomagot Walter Katalin, a városüzemeltetési holding vezérigazgatója dolgozta ki, aki január 1-től szintén új feladatot kap, ő lesz a BKK új vezérigazgatója.

A cég a járvány miatt komoly bevételektől esett el az elmúlt hónapokban, nincs könnyű helyzetben.

Ahogy Karácsony Gergely a videóban fogalmazott, bízik benne, hogy Walter Katalin vezetésével sikerül „megmenteni” a budapesti közszolgáltatásokat.

A Fidesz közleményben reagált a főpolgármester szavaira. MTI-hez eljuttatott írásukban közölték: „Ideje lenne, ha Karácsony Gergely abbahagyná a kormány állandó hibáztatását és támadását.” Úgy vélik, a fővárosi emberek együttműködést várnak a politika szereplőitől, „különösen a nehéz helyzetekben”.

Hozzátették:

A hét elején beharangozott, lakosságot érintő megszorítási terveket határozottan elutasítjuk. A főpolgármester azon szándékát azonban támogatjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzat „vízfején” kíván spórolni.

Tudni szeretnék, hogy a bejelentett szerkezeti változásokból évente milyen összegű megtakarítást remél a főpolgármester, és azt remélik, hogy komoly számítások vannak a tervezett intézkedések mögött.

Arra is kíváncsiak, hogy a bécsi és a berlini Stadtwerke-modell mintájára készülő fővárosi cégből miért került ki a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., valamint a BKK-nál tervezett vezérigazgatói csere jelenthet-e bármi változást annak fényében, hogy Draskovics Tibor a háttérből „egy személyben irányítja az egész vállalatot”.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)