Bezártak, hogy aztán kinyithassanak

shutterstock 1236422773
2020.11.21. 06:02 Módosítva: 2020.11.21. 09:42

Alapesetben az emberek már készülnének a síszezonra. A legtöbb magyarnak Ausztria a célpont, ahol jól karbantartott pályák várják a közönséget, ráadásul elérhető távolságban: nem kell annyit utazni, mint Olaszországba vagy Franciaországba.

Számszerűsítve ezt úgy kell elképzelni, hogy

nagyjából 500 ezer magyar síelő utazik telente Ausztriába,

ezzel tavaly a 9. helyen voltunk a küldő országok listáján, a vendégéjszakákat tekintve pedig meghaladtuk az egymilliót.

Idén más a helyzet. A koronavírus-járvány átír mindent, aminek egyik legnagyobb elszenvedője a turizmus, vendéglátás. Főleg most, amikor Ausztriában újabb szigorításokat vezettek be december 6-ig. A síliftek üzemeltetését leállították a nagyközönség előtt, vagyis a hobbisízők nem hódolhatnak szenvedélyüknek, csak a versenyzők használhatják a pályákat, valamint bezártak a szállodák – csak az üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatják –, a szabadidős létesítmények és az éttermek is.

Azért zártak, hogy nyithassanak

A GDP jelentős részét teszi ki a turizmus Ausztriában, és éppen ezért zárták le az országot novemberben. Így akarják menteni, ami még menthető. Bíznak benne, hogy ebben a néhány hétben lejjebb mennek a számok, ha így lesz, akkor nem hosszabbítják meg az intézkedéseket, és akkor még lehet valami az idei síszezonból december közepétől vagy januártól

– mondta az Indexnek Kaufmann Ildikó, az Österreich Werbung marketingmenedzsere, aki szerint ebben az esetben belföldi turizmus biztosan lesz, a németekre is lehet számítani, de más országból is várják a vendégeket, így Hollandiából és Magyarországról úgyszintén. A kérdés az, hogy hogyan lehet majd ki- és visszautazni, de biztosan vannak olyanok, akiknek annyira fontos a síelés, hogy bevállalnák a hazatérés utáni 10 napos home office-t is.

Az Österreich Werbungról

Ausztria nemzeti turisztikai szervezeteként az Österreich Werbung központi feladatának tekinti, hogy az ország valamennyi, turisztikában érintett partnerszervezetével karöltve gondoskodjon Ausztria turisztikai versenyképességének megőrzéséről és fejlesztéséről.

Az osztrák gazdaság meghatározó eleme a téli síturizmus, így a kormány is igyekszik elkerülni a teljes lezárást, érdeke, hogy idén is legyen síszezon. Támogatja is a turisztikai vállalkozásokat, így azokat a vállalkozásokat, amelyeket közvetlenül érintenek a második lezárás korlátozásai, a novemberben kieső forgalom után legfeljebb 80 százalékig kompenzálják a tavaly novemberi forgalomhoz mérten. Bevezették a Kurzarbeitot a munkahelyek megtartása érdekében, a vendéglátásban és a szálláshelyeken 5 százalékos az áfakulcs, míg a korábbi 375 millió eurós állami hitelgarancia-keretet felemelték 625 millióra.

Természetesen nagy a bizonytalanság, de Kaufmann Ildikó szerint már nagyon készülnek arra, hogy újra lehessen nyitni. Ennek megfelelően számos biztonsági óvintézkedést tettek, felügyelik a távolságtartást, sűrítik a felvonók számát, adott esetben korlátozzák, hányan léphetnek be, figyelik a maszkviselést, a jegyeket és a bérleteket pedig előre meg lehet venni online, ami tovább csökkenti a kockázatot. Egyszóval vendéglátóként és vendégként is sok mindent lehet tenni azért, hogy működőképes legyen a szezon.

Bőven lesz munkájuk az oktatóknak

Nem engedhetik meg maguknak, hogy ne nyissák ki a sípályákat. Az osztrák gazdaság megrogyna tőle. Ezért sem aggódtam egy percig sem. A munka miatt nem izgulok, biztosan lesz bőven, mert amikor enyhül a jelenlegi helyzet, a természet közelsége felértékelődik, aki tud, egyből megy a sípályákra

– mondta Serdült Veronika, aki évek óta Hermagorban és Bad Gasteinben dolgozik snowboard- és síoktatóként, és nem tart attól, hogy jelentősen rosszabb lenne a mostani szezon, ha újra ki lehet nyitni.

Már csak azért is várja mindenki a nyitást, mert már októberben havas volt Ausztria, erős télre számítanak, valamint olyan havazásra, amilyenre évek óta nem volt példa. Mivel a sípályák már októberben kinyitottak a novemberi korlátozásokig, Serdült Veronika néhány napot tudott csúszni idén is, és már akkor látszott, hogy a biztonsági intézkedéseket komolyan veszik.

„Üdítő volt a hangulat a pályán, nem lehetett érzékelni a járványt, sőt volt olyan vasárnap, amikor a parkolóban egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyira tele volt – mondta Serdült Veronika. – A szabályokat viszont nagyon komolyan vették. Bár maszk mindenkin volt, ha valakinek csak a száját takarta, az orrát pedig nem, a liftes egyből rákiabált. ”

A helyzet Magyarországon sem túl rózsás, a legfőbb gondot a bizonytalanság szüli. Az egyik intézkedés követi a másikat, nehéz reagálni rájuk. A legtöbb helyen már csak a remény maradt meg, és abban bíznak, hogy ki tudnak nyitni decemberben a síelni vágyók előtt.

Az idei év már így is elég nehéz volt, odacsapott a turisztikának. Eplényben a síszezont követően rögtön elindul a libegőszezon, ám a koronavírus miatt erre nem volt lehetőség 2020 tavaszán. 

A téli szezon erős szokott lenni: 50-55 ezren váltanak jegyet,

akikkel nagyjából 30 ezer kisérő érkezik decembertől márciusig. Síelni most is lehet, a szabály itthon nem tiltja, ami érthető is, elvégre jóval kevesebben csúsznak a magyar pályákon, mint Ausztriában – tulajdonképpen összehasonlíthatatlan egymással a kettő.

(Borítókép: Kreischberg, Ausztria. Fotó: Shutterstock)