Akadálymentesít a mobilneten a Telenor, gyorsít az 5G-n a Telekom

2020.11.21. 07:06

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) egyeztetve a Telenor Magyarország minden előfizetője számára ingyenesen elérhetővé teszi az otthon tanuláshoz szükséges legfőbb weboldalak elérését – tájékoztatta az MTI-t a Telenor.

A Telenor nem tartozik az ingyenes, helyhez kötött internet-hozzáférésről szóló kormányrendelet hatálya alá, de a HiperSuli program létrehozójaként kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tegye a digitális oktatásban való részvételt.

Az ingyenes elérés a vírushelyzet miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések idejére szól, és automatikusan, már 2020. november 27-től egészen 2021. február 8-ig elérhető minden Telenor-ügyfél számára, az előfizetőknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs

 – olvasható a Telenor HiperSuli weboldalán. A forgalmi díjjal nem terhelt oktatási oldalak listája a HiperSuli oldalon érhető el.

A Magyar Telekom pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyarországi szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson értékesített 2100 Megahertzes frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását, a tervek szerint év végére 13-ról 30 százalékra bővíti 5G hálózata lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

A társaság április elején a 3,6 Gigahertzes frekvencián indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását. Jelenleg Budapest és Budaörs mellett már 21 Balaton parti településen és öt megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét és Szombathely) érhető el.

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány nagy sebességet és kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig a 2100 MHz-es tartomány az 5G lefedettség nagyobb területre kiterjesztését teszi lehetővé, és beltérben is jó 5G élményt nyújt. A két frekvenciatartományt kombinálják.