Az Amazon új termékkört árul – pánikolnak a patikusok

GettyImages-1220178023
2020.11.24. 20:23

Az Amazon elkezdett receptköteles gyógyszereket árulni, adta hírül a CNBC. Erre a mondatra pedig hatalmas esésnek indultak a gyógyszer-értékesítéssel foglalkozó vállalatok részvényei. A két legnépszerűbb amerikai gyógyszertárhálózat, a Walgreens és a CVS papírjai közel 10 százalékot veszítettek értékükből a tőzsdén a hír hallatán, és az Amazon eddigi üzleti hatását ismerve, ez nem a véletlen műve.

Két ikonikus amerikai áruházlánc, a Sears és a JC Penney például egyértelműen az internetóriásnak tulajdonítja hanyatlását, ahogyan az ürességtől kongó plázák is. Magyarul, ha az Amazon megjelenik egy piaci szegmensben, ott a többi szereplő nem sok jóban reménykedhet. Franciaországban több polgármester az „Amazon-mentes karácsonyt!” néven indított petícióban kérte a lakosságot, hogy ne az Amazontól vegyenek karácsonyi ajándékot, többek között a helyi könyvesboltokért aggódva

A gyógyszertárakkal kapcsolatban konkrétan évi legalább 300 milliárd dolláros üzletről van szó, csak az USA-n belül, amire az Amazonnak már egy ideje fájt a foga, hiszen hatalmas pénz van benne. Ennek korábban egyértelmű jelét is adta, amikor két éve megvásárolta a PillPack nevű startupot, amelyik pontosan ezt szerette volna megvalósítani: az online gyógyszertárat.

A PillPack és közel 800 fős csapata már szinte mindent kidolgozott a tárolás, szállítás és rendelés tekintetében, mire az Amazon felvásárolta. A cyberpatika úttörőjét ráadásul az üzleteiben gyógyszertárakat is üzemeltető Walmart hipermarketlánc elől happolta el Jeff Bezos vállalata 2018-ban, de akkor még nem tett mást lépést.

A mostani időzítés azonban kiváló.

A koronavírus-járvány idején ugyanis jól fogynak a gyógyszerek, és az emberek amúgy sem szeretnek jelenleg sorban állni a gyógyszertári tumultusban. Amerikában a felnőtt lakosság 60 százalékának van legalább egy krónikus betegsége, leginkább magas vérnyomás, daganat és cukorbetegség formájában, és ez az arány folyamatosan nő. Adott tehát a lehetőség, amit Jeff Bezos cége ki is használt. Az Amazon ráadásul az előfizető ügyfeleknek ingyenes házhozszállítást és hatalmas kedvezményeket is ígér.

A gyógyszerészeknek meg úgy tűnik, útilaput köt a talpára.

A dolog jelenleg csak az USA-n belül működik, de koránt sem biztos, ha az Amazon beérné ennyivel. Jeff Bezos egyébként azon kevesek közé tartozik, akiknek 2020 kiváló évnek bizonyult. Vagyona az idén 67 milliárd dollárral gyarapodott, és továbbra is messze a világ leggazdagabb embere a Bloomberg kimutatása alapján. Meg se kottyan neki az ellene folyó európai versenyjogi eljárás, és majd azon is túlteszi magát, hogy visszavonni kényszerült a hagyományos fekete pénteken zajló akciókat is. 

(Borítókép: Chesnot / Getty Images)