Meghosszabbította a gyógyszertámogatásokat az EMMI

2020.11.25. 08:38

Már hatályba is lépett az a rendelet, amellyel az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja, hogy a támogatott gyógyszereket és tápszereket, illetve a gyógyászati segédeszközöket továbbra is megkaphassák azok, akiknek a veszélyhelyzet ideje alatt kellene megszerezni ehhez a szükséges szakorvosi javaslatot. A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent jogszabály

a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig meghosszabbítja az időközben lejáró szakorvosi javaslatok érvényességét,

így azok sem esnek el az olcsóbb gyógyszerektől, akik most nem jutnak el a szükséges orvosi felülvizsgálatokra.

Egyes krónikus betegségek – mint a diabétesz – esetén ugyanis kötelező éves szakorvosi felülvizsgálatokhoz kötött, hogy milyen gyógyszereket szedhet a páciens, és ezeket jellemzően a szakorvosi engedély alapján írhatják fel a háziorvosok is a betegeknek tb-támogatással. E nélkül azonban csak a piaci áron válthatnák ki a megszokott gyógyszerüket a betegek, ami sokak számára jelentős, és olykor kigazdálkodhatatlan anyagi terhet jelentene. A mostani rendelettel a minisztérium azt is biztosította, hogy a háziorvosok gyógyszer-felírási lehetősége ideiglenesen megmaradjon a veszélyhelyzet ideje alatt. A családorvosoknak azonban rögzíteniük kell az egészségügyi dokumentációban, ha a veszélyhelyzet miatt ideiglenesen meghosszabbított szakorvosi javaslat alapján írták fel a gyógyszereket. 

A rendelet kitér arra is, hogy

a vényre felírt gyógyászati segédeszközök a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig lehet beváltani, addig ugyanis meghosszabbítják a recept beváltási határidejét.

Ugyanennyi időre hosszabbítják meg a gyógyászati segédeszközök kölcsönzési idejét is. 

A szakorvosi javaslat alapján támogatott gyógyászati segédeszközök igénybevételéhez szükséges orvosi javaslatok érvényességét is meghosszabbítják a veszélyhelyzet lejártát követő 90. napig. A veszélyhelyzet alatt lejáró javaslatok ideiglenes meghosszabbítását ez esetben is a háziorvosok rögzítik majd az egészségügyi dokumentációban.