Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Mit gondolnak a gazdag nők?

GettyImages-454604492
2020.11.25. 06:20 Módosítva: 2020.11.25. 06:39
Miben különböznek a szupergazdag nők és férfiak? A nők jobban néznek ki, a férfiak viszont maguk szerezték a vagyonukat – vághatnánk rá a belénk égett sztereotípiákra reagálva. Ennél azonban jóval bonyolultabb a történet.

Szupergazdagnak – hivatalosan very high netto worth individual, vagyis vhnwi – azt hívjuk, akinek nettó vagyona meghaladja az 5 millió dollárt. A világban 85,8 százalékuk férfi, 14,2 százalékuk nő – derül ki a Blochamps Capital felméréséből.

A gazdag nők vagyona 2016-ban 188 milliárd dollár volt, ami a teljes vagyontömeg 31 százaléka. Tavaly már 216 milliárd dollár volt a vagyonuk, ami 32,5 százalékos arányt tett ki. A várakozások szerint 2023-ban a nők vagyona 271 milliárd dollár lesz, és ez a teljes szupervagyon 34,2 százalékát teszi majd ki. Vagyis egyre több a vagyonos nő a világban.

A szupergazdagok alapvetően háromfajta módon szerezték vagyonukat:

  • maguk dolgoztak meg érte,
  • örökölték,
  • illetve e kettő ötvözete: örököltek valamennyit, aztán azt jól forgatták, és még többet csináltak belőle.

A férfiak 87,5 százaléka maga szerezte és hizlalta a vagyonát, a nők körében ez az arány 67,9 százalék. Ez azt jelenti, hogy eleve tévedés azt gondolni, hogy egy nő alapvetően azért gazdag, mert örökölte a vagyonát, illetve az csak úgy az ölébe hullott. Az is igaz ugyanakkor, hogy nagyobb arányban jutottak vagyonukhoz ilyen módon, mint a férfiak: a szupergazdag nők 13,9 százaléka örökös, a férfiaknál ez az arány csak 3,1 százalék.

Azonban ha arról van szó, hogy ezt a vagyont forgatni és kezelni is kell, akkor az örökösnők sokkal sikeresebbek, lelkesebbek, mint az örökös férfiak: a vagyon 18,2 százaléka származik ugyanis a nők körében az öröklés és az utómunkálatok ötvözetéből, ez a férfiaknál csak 9,3 százalék. Vagyis a férfiakra inkább jellemző, hogy ha örökölnek, akkor csak hátradőlnek a kanapén,

a nők jóval nagyobb arányban akarnak valamit kezdeni is az örökséggel.

De mit? Ahogy a vezetésben is igaz, hogy a nők kerülik a felesleges kockázatot – ezáltal kevesebb balesetet okoznak, mint a férfiak –, úgy a pénzügyekben is jellemző, hogy megfontolják befektetési döntéseiket. Nem igaz, hogy nem vállalnak kockázatot, mindössze arról van szó, hogy elsősorban nem a puszta profitmaximalizálás mozgatja őket.

Elsődlegesen egy nőnek azért fontos a vagyon, hogy a család biztonsága és komfortja biztosított legyen – a vagyonos nők 59 százaléka gondolja ezt így. Jóval kevesebben jelölték meg a szabadságot és önállóságot, mindössze 36 százalék számára elsődleges ez. A világbéke nem a szépségversenyek speciális kívánsága, a nők több mint tíz százaléka a befektetései révén valamiképp jobbá is akarja tenni a világot.

A siker és a pénz közé a nőknek mindössze öt százaléka tesz egyenlőségjelet.

A világ jobbá tétele leginkább abban nyilvánul meg, hogy a nők kifejezetten keresik az etikus befektetéseket: 65 százalékuk számára ez kimondottan fontos egy ügylet esetében, ha örökölt vagyont forgatnak, akkor pedig több mint 80 százalék keresi az etikus befektetéseket. Itt egyrészt magára az etikus működésre kell gondolni, másrészt az olyan befektetésekre, amelyek a klímaváltozással vagy a karbonlábnyom csökkentésével vannak összefüggésben. 

A kockázatkerülés nem jelenti azt, hogy semmilyen kockázatot nem vállalnak a nők. Sokkal inkább azt, hogy a sztereotípiákkal szemben kevésbé hagyatkoznak az érzéseikre, csak akkor bólintanak rá egy ügyletre, ha minden oldalról körbejárták és megismerték azt. 

Mit akarnak a nők egy pénzügyi tanácsadótól?

  • Ne atyáskodjon felettük.
  • Ne fókuszáljon kizárólag a kockázatkerülő befektetésekre.
  • Precízen magyarázza el a lehetőségeket, de ne ontsa magából a szakzsargont.
  • Rendszeresen kommunikáljon .
  • Legyen rugalmas – például a megbeszélés néha jobb, ha háznál van, nem pedig egy irodában.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek