Bármily utópisztikusnak tűnik, jöhet a negatív áramár

2020.11.26. 23:28

Most ér billenőpont közelébe a fosszilis energiával előállított és a zöld áram ára, ennek köszönhetően hamarosan olcsóbb lesz megújuló forrásból a villamosenergia. Szakértők szerint akár 3-5 éven belül bekövetkezhet, hogy Magyarországon negatívra fordul az áram ára, hiszen a napenergia iránti dinamikusan növekvő kereslet túltermelést eredményezhet a villamos energiában. 

Ennek a jelenségnek ágyazhat meg, hogy jövő évtől csak BB besorolású lakóépületekre adnak használati engedélyt, amit kizárólag úgy lehet elérni, ha a felhasznált energia legkevesebb 25 százalékát megújuló forrásból állítják elő, azaz napelem vagy megfelelő hatásfokú hőszivattyú üzembe helyezésével.

Tóth Ferenc, a Kábelbarát Mérnökiroda ügyvezetője úgy véli, hogy hamarosan olcsóbb lesz megújuló forrásból a villamos energia, az emberek pedig arra törekednek, hogy nulla rezsijű épületeket tudhassanak otthonuknak.

Az egyszeri nagyobb beruházást könnyebben elfogadják az emberek, mint a hosszan tartó fenntartási költségeket. Azt szeretnék, hogy a maguk által előállított villamos energiát használhassák gyakorlatilag ingyen, akár klasszikus értelemben véve, akár fűtésre vagy használati meleg vízre

– fogalmazott a villamosmérnök, hozzátéve, hogy a villamos energia fogyasztói árának körülbelül a felét teszi ki maga az energiaár, a maradék a rendszerüzemeltetés költsége, illetve különböző járulékokat és adókat is tartalmaz. Ezzel szemben a naperőművek fedezhetik egy épület teljes energiaellátását, ráadásul exponenciálisan csökkenő árszínvonalat képviselnek.

Úgy kell ezt elképzelni, mint az 1990-es években a számítástechnikai ipart. A számítógépeket eleinte nagyon drágán lehetett megvásárolni, majd lement 100 ezer forint környékére az áruk, és ott megállt. Később viszont évről évre sokkal fejlettebb, nagyobb teljesítményű eszközöket vehettünk ugyanakkora összegért. Ez igaz most a háztartási méretű, kisebb erőművek területén is. Az árcsökkenés mértéke belassult, de ugyanazon a beruházási költségen fokozatosan jobb és jobb minőségű elektromos energiát előállító rendszert tudnak telepíteni a fogyasztók

– magyarázta Tóth Ferenc, aki arról is beszélt, hogy a villamos energiát előállítani, szállítani és fogyasztani is százszor könnyebb, mint tárolni, a túltermelés pedig komoly gondokat okozhat. Bár a hálózat rugalmasságából adódóan van mozgástér, az áramot akkor el kell fogyasztani, amikor megtermelődik.

A szakember kiemelte, hogy ha a villamos energiát egyféle primer forrásból állítjuk elő, és sok napelemes rendszer van egy hálózaton, akkor túltermelés keletkezhet, azaz az erőművek többet termelnek, mint amennyit a rendszerbe bekapcsolt fogyasztók az adott pillanatban elfogyasztanak.

Ilyenkor léphet negatívba az áram ára, ahogy arra az elmúlt években Németországban és Norvégiában is volt már példa. Ezzel próbálják ilyenkor energiafogyasztásra ösztönözni a felhasználókat. Kissé utópisztikus a jelenlegi szabályok mellett, de ez akár 3-5 éven belül itthon is előfordulhat majd, hiszen a napenergiát egyre nagyobb számban kezdjük el majd használni

– vizionálta a szakember, kiemelve, hogy az energiarendszer akkor ideális, ha minél heterogénebb az elsődleges energiaforrása. A vízi energia alkalmazhatósága Magyarországon korlátozott, nálunk a szél- és a napenergia használható nagymértékben, emellett még a geotermikus energia jöhet szóba, de annak a beruházás nagysága szab gátat az esetek többségében.    • Hírek
  • Hírek