Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Régészeti ellenőrzés mellett folytatódik a Citadella felújítása

2020.11.26. 12:19

Az állapotfelmérés és régészeti feltárás után rövidesen megkezdődnek a Citadella megújításának munkálatai, ezek során azonban továbbra is biztosított lesz az állandó régészeti felügyelet –mondta el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában a beruházást végző Várkapitányság Zrt. kommunikációs- és marketing igazgatója. 

Kőrösi Gábor elmondta: a fejlesztések 2022-ig tartó első ütemében megszüntetik a sokáig elhanyagolt, lepusztult, méltatlan állapotokat, megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat, és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki itt.

A második ütemben, 2023-ig Szabadság Bástyája címmel egy olyan kiállítás születik meg az ágyútoronyban, amely a magyarság szabadságküzdelmeit mutatja be a magyarok és külföldiek számára egyaránt izgalmasan.

– mondta Kőrösi Gábor.

A  nemrég zárult régészeti feltárás legkorábbi leletei a 2000-2500 éves kelta kerámiatöredékek, de találtak az i.sz. 3. századból származó római pénzérmét is. Ez egy valódi ritkaság, hiszen a mindössze kilenc hónapig uralkodó Tacitus császár verete került elő a Citadellán. 

 Az eddig régészetileg egyáltalán fel nem tárt területen a palánkvárat építő oszmánoktól származó emlékek kerültek elő, például kerámiák és pipák is. Jelentős felfedezés volt az 1815-ben, József nádor kezdeményezésére felépült, két tornyú egyetemi csillagvizsgáló falmaradványai is. Ahogy az Index is megírta korábban, a Gellért-hegyen felépített Csillagda Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított, de szerepét csak ötven évig tölthette be, 1870-ben ugyanis elbontották a Citadella építésekor.

A régészek egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat is feltártak. A ritka hadfelszerelés az Osztrák-Magyar Monarchiában készült, mindössze négy-öt található belőle Európában, a mai kutatások szerint a most megtalált szerkezettel együtt már kettő van Magyarországon; az 1250 kilogramm tömegű ágyútalp a Hadtörténeti Intézet és Múzeumba kerül.

Az állapotfelmérést és régészeti feltárást követően a munkálatok a Citadella közepén álló, második világháborús légvédelmi betonbunker elbontásával folytatódnak – mondta Kőrösi Gábor. 

A beruházás tervezett összköltsége 20 milliárd forint.   • Bérelnék
  • Hírek