Csökkent a fiatal munkanélküliek száma

2020.11.27. 14:03

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék, ami azt jelenti, hogy ez év augusztus és október közötti időszakban a regisztrált munkanélküliek átlagos létszáma 202 ezer fő volt. Ez most lassú csökkenésnek indult, október végére huszonháromezerrel kevesebb munkanélkülit tartanak nyilván, 199 ezer főt.  

Ha ezt korcsoportos bontásban nézzük, akkor kiderül, hogy a:

15–24 éves munkanélküliek száma 38 ezer főre, az arányuk 12,2 százalékra csökkent. A munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 15–74 éves munkanélküliek száma 39 ezer fővel 202 ezerre, az arányuk 0,8 százalékponttal 4,3 százalékra emelkedett. 

Mivel a foglalkoztatás szintje is csökkent októberben, vagyis 53 ezer főre emelkedett az inaktívak száma, ez elsősorban azokból adódik, akik a járvány terjedése és az ismételten bevezetett korlátozások miatt nem kerestek munkát.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma az egy évvel korábbihoz képest 27,9 százalékkal 306 ezerre nőtt – idézte a KSH az NSZF adatát. 

A 2020. augusztus–októberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer fő volt, 38 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenést a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak és a közfoglalkoztatottak számának visszaesése okozta – olvasható egy másik, ugyancsak a KSH által kiadott tanulmányban.

A munkaerőpiacon egyértelműen a június volt a legrosszabb legrosszabb hónap. Minden zárva volt, a cégek utolsó tartalékaikat élték fel. A munkanélküli-ellátás akadozott, sokan hónapokat vártak a járadékukra. A munkaerőpiacra jelentkező munkaadók és munkavállalók is csak nehézségek árán tudták átverekedni magukat a bürokrácián. Aztán megindult a nyitás, jött az igazi nyár, a jó idő, és az emberek letódultak a Balatonra. Vagyis a cégek elkezdték újra felvenni az embereket.