További Gazdaság cikkek
Nem zárnak a haltermelők extra jó évet, közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az Index megkeresésére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Mint mondták, a termést jelentősen befolyásolják az évre jellemző időjárási anomáliák.
A járvány kitörésekor 1200 tonna halat nem tudtak exportálni, ezt a mennyiséget állami intervencióval kihelyezték a magyarországi közvizekbe.
A dunántúli völgyzárógátas tavak jó része alig jutott csapadékhoz a száraz tavasz miatt, majd az augusztusi villámárvizek Somogy és Baranya megyében több száz hektáron átszakították a gátakat, így a hal is odalett – mutattak rá.
Ugyanakkor az pozitívum, hogy hosszú és meleg volt a nyár, ami a vizek tápláléktermő képességét erősítette.
"Több hullámban is feljött a plankton, ami azért fontos, mert javítja a halhús minőségét, több lesz bennük az esszenciális aminosav, még egészségesebbé válik a fogyasztásuk”
– hangsúlyozták a szakértők.
Nem drágultak a halak
A tavalyi évhez hasonlóan
- az élő ponty kilogrammonként 1100–1300 forintba;
- a pontyszelet 2100–2200 forintba;
- az afrikaiharcsa-filé 3000–3200 forintba;
- a busatörzs ára pedig kilogrammonként 1200–1400 forintba kerül majd átlagosan karácsonykor.
A szervezet az Index kérésre megküldte a 47. héten mért bruttó fogyasztói árakat (Ft/kg):
Élő ponty | Pontyszelet | Bőrös afrikaiharcsa-filé | Busatörzs | Busa-szelet | Lazacfilé | |
Fővám téri csarnok | 1350 | 1900 | 3300 (akciós) | 1300 | 1400 | 5900 |
Lehel téri csarnok | 1300 | 2100 | 3000 | 1300 | 1200 | 5800 |
Kecskemét | 1150 | 2100 | 2700 (akciós) | - | 1200 | 4990 |
Pécs | 1290 | 2190 | 2990 (akciós) | 1490 | 1490 | - |
Székesfehérvár | - | 2190 | 2890 (akciós) | 1290 | 1490 | 5490 |
Győr | 1199 | 2190 | 2490 | 1290 | 1490 | 5490 |
Debrecen | 1299 | 2290 | 3280 (akciós) | 1999 | 1999 | 5999 |
Szolnok | 1050 | 1524 | - | 847 | 847 | - |
Békéscsaba | 1290 | 2020 | 3250 (akciós) | 1290 | 1450 | 6900 |
Gyula | - | 1950 | 3000 | 1150 | 1400 | - |
Nagykanizsa | Zárva | - | - | - | - | - |
Kaposvár | 1199 | 1950 | 2800 (akciós) | - | 1299 | 5900 |
Keszthely | 1280 | 2690 | 3180 (akciós) | - | 1530 | 6399 |
Balatonboglár | 900 (akciós) | 1790 | 2390 (akciós) | - | 825 | 3760 |
Nagyatád | Zárva | - | - | - | - | - |
Budaörsi Auchan | 1399 | 1249 | 1249 | 1799 (akciós) | 1249 (akciós) | 4999 |
Budaörsi METRO | 1090 | 2456 | 2456 | 1119 | 1154 | 6299 |
Kitértek arra is, hogy jól haladnak a halászati munkálatok, 14–15 ezer tonna piaci halat vár a MA-HAL. „Nagyobb a halak átlagsúlya, inkább a 2–3 kilogrammos halak kerülnek a piacra. A süllő kivételével minden édesvízi halból jó a választék, így a folyami harcsából, pontyból, amurból, busából és kárászból is” – sorolták.
A halmennyiség 20–25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz.
Arra a kérdésre, hogy milyen halat vesznek leginkább az ünnepekkor a magyarok, azt válaszolták, hogy hazánkban a hal fogalma összefügg a ponttyal, ami nem is véletlen, hiszen ez az egyetlen olyan halfajunk, amit a középkor előtt honosítottak, „a ponttyal már a prépostságok, püspökségek és egyházi ellátórendszerek is kiemelten foglalkoztak”.
A MA-HAL azt kéri a vásárolóktól, hogy
ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást, hiszen a mélyhűtőben hónapokig is eláll az édesvízi hal minőségromlás nélkül.
„Naponta friss jut minden halból, most tessék megvenni a halat, amikor nincsen sorban állás, nincs tülekedés, mindenki megkapja vagy megrendelheti a kedvencét” – közölte a szakmaközi szervezet, amely szeretné eltolni a kereskedelmet abba az irányba, hogy több feldolgozott halat lehessen kapni a boltokban.
Vákuum vagy fólia?
„Az alufólia is jó, de legjobb, ha vákuumfóliába tesszük, és úgy tároljuk a mélyhűtőben a halat, hiszen az megszüntet minden bakteriális tevékenységet azáltal, hogy nem kerül bele levegő. Azért is érdemes beletenni valamilyen záró anyagba a húst, mert így nem veszít a víztartalmából, és nem szárad ki. Nemcsak a pontyot, bármilyen más halat is tárolhatunk ilyen módon, tehát az afrikai harcsát is, ami a második legnépszerűbb halfajta Magyarországon” – tanácsolta a MA-HAL.
Tízből kilenc ember étrendje tartalmaz halat, ugyanakkor csupán 22 százalékuk fogyaszt hetente többször ilyen típusú ételt – ez már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített felmérésből derül ki. A kutatásban nem csupán a halfogyasztási szokásokra tértek ki, de a halkészítmények felhasználására is. A válaszadók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy a halban található szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat akár halpástétommal is be tudják vinni a szervezetbe.
A világon az egy főre jutó éves halfogyasztás 20 kilogramm, Európában 18 kilogramm, Magyarországon mindössze 6,5 kilogramm.
A halkészítmények vásárlásánál az egyik legfontosabb érv az íz mellett a minőség, ez a válaszadók több mint felének elsődleges szempont volt. Csak ezután jött az ár, közel 22 százalékkal, és a termékek eredete, származása, amely a kitöltők közel 13 százalékának a legmeghatározóbb tényező a vásárlás során.
Így számolnak a „nagyok”
A Spar azzal tervez, hogy az éves halfogyasztás 30–35 százaléka karácsonykor realizálódik. Vásárlóik a pontyot, a szürke harcsát, a pisztrángot, az afrikai harcsát, a lazacot és a lazacpisztrángot keresik leginkább – közölték az ott dolgozók az Indexszel. Arra vonatkozó becsléseik nincsenek, hogy a pandémia mennyire veti vissza a forgalmat az ünnepek előtt.
Nagy mennyiségű hal értékesítésére számít a karácsonyi ünnepet megelőzően a CBA. A portálunknak megküldött válaszukban azt írták, hogy ebben az időszakban az édesvízi fajták kerülnek előtérbe, különösen a ponty és a harcsa a legkelendőbb. A vásárlói szokások folyamatosan változnak, évről évre egyre inkább a szeleteket vásárolják, és egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a harcsafélék. „A koronavírus-járvány miatt sok dolog kiszámíthatatlan, így az is, hogy az ünnepek előtt milyen mértékű lesz az üzletekben tapasztalható forgalmi bővülés. Jelenleg az áruházak jellemzően a múlt évi forgalmi szint alatt teljesítenek” – írták.
Az Auchan arról tájékoztatott, hogy várhatóan december elejétől nő meg ugrásszerűen a halpultjaik forgalma, de a legtöbben az utolsó pillanatra, az ünnep előtti 3-4 napra hagyják a halak beszerzését. A kereskedelmi láncnál több mint tízféle hazai halfajtából, 11 édesvízi és 19 tengeri halból tudnak választani a vevők, de megtalálható pácolt és füstölt halkülönlegesség vagy kaviár is a kínálatban. Úgy látják, hogy az emberek továbbra is várják, készülnek a karácsonyi ünnepekre, de előreláthatólag ez nem lesz olyan nagymértékű, mint az elmúlt években. „A járványhoz igazodva a lehető legbiztonságosabb vásárlási lehetőséget kínáljuk nekik. A kiemelt karácsonyi halfajták előrecsomagolt formában is áruházaink hűtőpolcaira kerülnek” – tájékoztattak.
A Tesco kínálatában jelenleg csomagolt friss halak vannak, elsősorban a hipermarketekben. Karácsonykor nagyjából az éves átlagfogyasztás fele realizálódik, tehát ekkor tapasztalnak magasabb érdeklődést a kategória iránt. Ilyenkor a legnagyobb kereslet a pontyszeletre, ponty- és harcsafilére, illetve az egész pisztrángra van, ezek mellett pedig a lazacfilé iránt nő meg a kereslet. Idén pontyszeletből nagyjából 9-10 tonna, harcsafiléből 5 tonna, míg a pisztráng esetében 3-4 tonna eladása várható. Az éves frisshal-forgalom közel negyede realizálódik a karácsonyi szezonban – írták az Index megkeresésére.
(Borítókép: Isza Ferenc / Index)