Székesfehérváron az IBM, Móron a SEWS, Tatabányán az Aalberts fejleszt

2020.11.30. 19:59

Az IBM három és fél milliárd forintból, egymilliárd forintos állami támogatással fejleszti székesfehérvári informatikai központját – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron.

Szijjártó Péter az állami támogatást azzal indokolta, hogy a bővítéssel 300 új munkahely is létrejön. Az olyan szolgáltató központok, mint a székesfehérvári, fontos szerepet töltenek be a jól képzett fiatalok foglalkoztatásában, valamint a kutatás- és fejlesztésközpontú gazdaság kiépítésében – tette hozzá.

Az IBM a dunántúli megyeszékhelyről 

számítástechnikai rendszerek távfelügyeletét biztosítja,

megrendelőik túlnyomórészt külföldi társaságok. A New York-i cég a székesfehérvári egységgel együtt csaknem hatezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, míg az itt működő amerikai cégek összesen 105 ezret – közölte a miniszter.

A magyar IBM-leányvállalat 2013 óta a kormány stratégiai partnere. A székesfehérvári központ az előző, 2016-ban véget ért fejlesztéshez is jelentős, 1,1 milliárd forintos állami támogatást kapott.

Móron is hasonlóan nagy léptékű beruházás történt:

 960 milliós állami támogatással 2,7 milliárd forintos beruházás valósult meg, ezzel 561 munkahelyet teremtettek – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter.  A külgazdasági miniszter úgy látja:

Mi elmondhatjuk, hogy jókor, jó tempóban szálltunk be a versenybe, ami a fejlett keleti technológiáért és tőkéért zajlik. A japán SEWS-CE autóipari vállalat legújabb beruházásáért globális versenyben kellett győznünk, magunk mögé utasítva nem egy ázsiai és észak-afrikai országot.

A miniszter a móri SEWS Komponens és Elektronika Európa Kft. telephelyén rámutatott, hogy a világ autóipara az elektromobilitás felé fordult, ezért különösen felértékelődik azoknak a japán autóipari beszállítóknak a jelentősége, amelyek az elektromos autókhoz szállítanak eszközöket, illetve alkatrészeket. A Sumitomo csoporthoz tartozó SEWS ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű, és a támogatás olyan új termékek előállítására teszi alkalmassá a vállalatot, amelyeket a legnagyobb autóipari vállalatok számára fognak szállítani.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarországon 182 japán vállalat összesen 30 ezer embernek ad munkát és a japán beruházók alkotják a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban. Úgy vélte, a beruházás tovább erősíti Magyarország és Japán kapcsolatait, amelyek elég erős alapokon állnak, amit mutat az a tény is, hogy az idei év első nyolc hónapjában a magyar export a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal Japán irányába növekedett.

Szintén ma jelentette be Szijjártó Péter, hogy 

a fém-felületkezeléssel foglalkozó Aalberts Surface Treatment Kft. egymilliárd forintot meghaladó beruházást hajt végre,

amelyhez 440 millió forint támogatást kapott. Az üzemben tartott sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, Komárom–Esztergom megyében negyven vállalat kapott összesen kilencmilliárd forint kormányzati támogatást húszmilliárd forint értékű beruházás megvalósításához, megőrizve ezzel tízezer munkahelyet.

Szijjártó Péter szerint a holland tulajdonú vállalat beruházása jó példája a két ország közötti gazdasági köteléknek. Magyarországon 500 holland vállalat működik, 15 ezer embernek munkát biztosítva, Hollandia Magyarország hetedik legnagyobb kereskedelmi partnere. Puszta Ferenc, az Aalberts Surface Treatment Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a beruházást két ütemben valósítják meg. Elsőként a jelenlegi irodaépületbe is gépeket telepítenek, így 800-1000 négyzetméterrel nő az üzem termelő területe. Az irodának otthont adó új épületet a gyár melletti, saját tulajdonú telken építik fel.

A fejlesztés második ütemében egy új üzemcsarnok felépítésével további ezer négyzetméter termelő területet alakítanak ki. A két beruházás a gyár kapacitását tíz százalékot meghaladó mértékben bővíti.  • Hírek
  • Hírek