Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Megérkeztek a friss GDP-adatok

2020.12.01. 10:31
Az előző negyedévhez képest 11,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,6 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon a harmadik negyedévben 4,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 11,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos időszakinál 4,6 százalékkal kisebb volt.

A NEMZETGAZDASÁG TELJESÍTMÉNYE AZ IDEI ELSŐ HÁROM NEGYEDÉVBEN 5,5 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA A NYERS ADATOK SZERINT

– közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első becslésben közölt negyedéves adathoz viszonyítva a volumenindex nem változott.

A termelési oldalt nézve az ipar teljesítménye 2,4, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar hozzáadott értéke 17,6, a mezőgazdaságé 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (20,9 százalék), illetve a szállítás, raktározás (19,9) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 1,8 százalékkal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 9,6, illetve 7,9 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,9 százalékkal emelkedett. A közigazgatás és az oktatás hozzáadott értéke 0,8, illetve 1,7 százalékkal mérséklődött. Az egészségügy hozzáadott értéke 1,4 százalékkal nőtt.

  • A termelési oldalon a bruttó hazai termék harmadik negyedévi 4,6 százalékos visszaesésében a szolgáltatások 2,2, az ipar 0,4, az építőipar 1,0 százalékpontos csökkenést okoztak.
  • A felhasználási oldalon a bruttó hazai termék harmadik negyedévi 4,6 százalékos visszaesésében a végső fogyasztás 1,7, a bruttó felhalmozás 2,8, a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,1 százalékpontos csökkenést okozott.

Magára talált az ipar

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye 11,4 százalékkal növekedett a KSH közlése szerint.

A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 24,2, a szolgáltatásoké 10 százalékkal nőtt, míg a mezőgazdaság és az építőipar hozzáadott értéke 1,3, illetve 4,1 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 7,4, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 13,1 százalékkal emelkedett. A közösségi fogyasztás 2 százalékkal alacsonyabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 1,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export volumene 28,9, az importé 18,7 százalékkal megugrott – írja a KSH.