Kovács Árpád nyugodt, de óvatosságra int

2020.12.02. 15:12

Megvan a fedezet a jövő évi béremelési progra­mokra a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Kovács Árpád a Világgazdaságnak azt mondta, a büdzsében rendelkezésre áll a szükséges mozgástér, mivel egyelőre nem kell visszatérnünk a korábbi szigorú fiskális politikához, a beinduló növekedés pedig kellő támaszt nyújthat a jóléti intézkedések végrehajtásához.

Legyünk óvatosak!

A tanács elnöke mindemellett óvatosságra int a jövő évi hiányszámokkal kapcsolatban, mivel az idei gazdasági folyamatokat és számadatokat sem lehet tisztán látni.

A gazdasági lapnak kiemelte:

a fordulópont június környékére eshet, a magyar gazdaság 2021. május–júniusban térhet vissza a korábbi pályájára.

Beszélt az uniós finanszírozásról is. Úgy véli, a 2014–2020-as fejlesztési ciklus még tart, tehát kifizetések jövőre még akkor is lesznek, ha nem sikerül megegyezni az új hétéves költségvetés és helyreállítási alap elfogadásáról.

Fiskális alkoholizmus

Magyarország a válságkezelés közepette vállalta, hogy megfelelő mennyiségű pénz álljon rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a kilábalás segítéséhez. Fontos, hogy ez a költekezési lehetőség ne változzon át fiskális alkoholizmussá. A gyengülő forint nem okoz galibát a költségvetésben – többet között erről is beszélt az Indexnek adott exkluzív interjúban Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke.