Novák Katalin: Így kell értelmezni az 50-50 százalékot az otthonfelújítási támogatásnál

GettyImages-1213177871
2020.12.03. 11:48
Múlt hét szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely leírja a 2021. január 1-jén induló otthonfelújítási támogatás részletes szabályait. Novák Katalin újabb fontos részletek tisztázott, beszélt a csokról, és arról is, hogy pontosan mekkora állami támogatás jár munkadíjra és anyagköltségre.

A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter által október közepén bejelentett legújabb állami családtámogatást továbbra is azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.

A támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot térít vissza utólagosan.

Ahogy a Magyar Közlönyben múlt hét szerdán megjelent rendelet fogalmaz, az otthonfelújítási támogatás célja egyfelől a gyermeket nevelő magyar családok lakhatási körülményeinek javítása, akárcsak a hazai lakásállomány megújítása, valamint a hazai építőipari ágazat kifehérítése.

Az Index a bejelentés óta több cikkben foglalkozott az otthonfelújítási támogatással, az állami programról szóló kínzó kérdések sorozatának

– első része arról szólt, hogy pontosan mely, gyermeket nevelő családok milyen feltételekkel vehetik igénybe a támogatást, illetve hogyan történik maga az igénylés folyamata;
– második rész azt tisztázta, hogy milyen jogviszony, illetve munkaviszony szükséges ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a támogatást, továbbá egész pontosan milyen munkálatokra fordíthatjuk az állami lakásfelújítási támogatás összegét;
– a
 harmadik, befejezőnek szánt cikk pedig abban nyújtott segítséget, hogy mely hibákat ne kövessük el, amelyek adott esetben megakadályozhatják, hogy felvehessük az otthonfelújítási támogatást.

Az Index utolsó cikke után maradtak további tisztázatlan kérdések, többek között az anyagköltségeket és a munkadíjat fele-fele arányban finanszírozó rendszerrel kapcsolatban. Legújabb Facebook-videójában konkrét példával, többek között most ezt is értelmezte Novák Katalin.

1. A felújításnak muszáj egy ütemben megtörténnie, vagy ez lehetséges több ütemben?

Igen. Lehetséges, hogy 2021. január 1. után több részletben újítsák fel a lakásukat, és ezt a több részletben történt felújítást fizettessék ki az állammal. Ehhez az kell, hogy végig gyűjtsük a számlákat, majd ezeket a legvégén kell benyújtani, és akkor igényelhetjük vissza az összeg felét, de legfeljebb hárommillió forintot. Nem baj az sem, ha több ütemben valósulnak meg a különböző felújítási munkák.

2. A 2020-ban vásárolt anyagszámlákat is el lehet számolni?

Nem. Csak a 2021. január 1-je után kiállított számlákat tudják az otthonfelújítási támogatásnál elfogadni.

3. Hogyan kell értelmezni az 50-50 százalékot?

Az otthonfelújításhoz nyújtott támogatás fele részben fedezheti az anyagköltséget, és fele részben a munkadíjakat.

Egy konkrét példa: mi van akkor, ha valaki 1 millió forintot fordított munkadíjra és 3 millió forintot anyagköltségre, amely összesen 4 millió forint. Mekkora állami támogatást kaphat ebben az esetben? Ennek a felét, 2 millió forintot tud igényelni. Ilyenkor élhetünk a teljes 2 millió forinttal, vagy csak az anyagköltség és a munkadíj fele-felét tudjuk igénybe venni? A válasz az, hogy ebben az esetben mind a kétmillió forintot megkaphatjuk. Ez a 2 millió forint 1 millió forint erejéig fedezi majd a munkadíjat, vagyis annak a teljes összegét, az anyagköltségből pedig újabb 1 millió forintot tudunk elszámolni. Ha benyújtjuk a 4 milliós számlát, akkor abból 2-t megkaphatunk, ha benyújtjuk a számlát, és megfelelünk minden feltételnek.

4. A csok korábbi felvétele kizáró ok-e felújítási támogatás igénybevételénél?

Nem. Ha valaki korábbi élt a csokkal, akkor is igénybe veheti az otthonfelújítási támogatást is. Ezek a feltételek nem zárják ki egymást.

5. Mennyi időn belül kapják meg az igénylők az összeget?

A Magyar Államkincstárnak 30 napja van elbírálja a benyújtott támogatási kérelmet. És ezt követően 5 napon belül folyósítják a támogatás összegét. Ha hiánypótlásra van szükség, akkor is 60 napon belül lezajlik a folyamat. (Hiánypótlásra egyszer van az állampolgároknak lehetőségük a MÁK felé.)

Kapcsolódó

Mire elég a kormány lakásfelújítási támogatása?

Szinte egy komplett ház felújítására elég lehet hatmillió forint, amelynek felét az állam akár vissza is utalhatja. Száz négyzetméteres házunk 5,2 millióból újult meg teljesen.

(Borítókép: Alexander Ryumin / Getty Images Hungary)