A Richter 263,5 millió dolláros üzletet kötött a Janssennel

GettyImages-151052191
2020.12.03. 09:16 Módosítva: 2020.12.03. 12:15
A cég megszerzett egy fogamzásgátló tapaszt, melyet innentől ő árulhat az USA-n kívüli piacon.

A Richter Gedeon Nyrt. csütörtökön bejelentette, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssennel, annak Evra márkanevű fogamzásgátló tapasza megszerzésére. Ez azt jelenti, hogy heteken belül a Richter árulhatja az Evrát az Egyesült Államokon kívüli piacokon. A vételár 263,5 millió dollár, ez mintegy 78 milliárd forint, ezt a Richter saját forrásból állja, nem szükséges hitelfelvétel. 

A Janssen átmeneti támogatást fog nyújtani az Egyesült Államokon kívüli forgalomba hozatali engedélyek átadásának megkönnyítése érdekében.

Ez a megállapodás tovább erősíti a Richternek a nőgyógyászat területén betöltött globális szerepét, egyúttal meghatározó stratégiai előrelépést jelent társaságunk számára. A már meglévő hatóanyag-leadási módok, mint az orális fogamzásgátlás, a sürgősségi fogamzásgátlás és méhen belüli eszközök mellé ezúttal felsorakozik a tapasz is, aminek eredményeképpen a Richter a legszélesebb körű családtervezési eszközrendszert tudja kínálni a nők számára

– nyilatkozta Bogsch Erik, a Richter elnöke.

A gyógyszervállalat 2010 és 2016 között három termékakvizíciót is végrehajtott a nőgyógyászati termékek piacán, ebbe a sorba illeszkedik a mostani felvásárlás is.

Az Evra egy heti egyszeri használatra engedélyezett fogamzásgátló nők számára. Ez az első jóváhagyott transzdermális hormonális tapasz, valamint a fogamzásgátlás első, nem invazív formája, amely megfelelő használat esetén 99 százalékos hatékonyságot biztosít.

Az Evra egy négyzet alakú tapasz, amelyet az alhasra, fenékre, a felsőtestre vagy a külső felkarra kell felhelyezni. Egy tapasz hét napig használható, ezután cserélni kell, három héten keresztül. A negyedik hét hatóanyagmentes, csakúgy, mint az orális fogamzásgátlók esetében.

Magyarországon egy éven belül lesz kapható a termék, amely vényköteles. 1 ciklusra jelenleg 8-12 euróba kerül a tapasz.

A termék forgalmazásáról megkötött megállapodást, vagyis az aláírást 1-2 hónapon belül követi a zárás, innentől kezdheti forgalmazni az Evrát a Richter. A tapaszt az átmeneti időszakban, amíg az üzlet le nem zárul, és a forgalomba hozatali engedély át nem kerül a Richterhez, a Lohmann cég gyártja, a Janssen pedig a csomagolást végzi. Erről Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója beszélt a vállalat csütörtöki online tájékoztatóján. 

Nagyratörő tervek

A Richter régóta bővíti nőgyógyászati portfólióját. 1994-ben az árbevételének 8 százaléka származott a nőgyógyászati termékekből, 2019-ben ez már 35 százalék volt. Ezen belül 2019-ben csak a fogamzásgátló termékek 35 százalékot tett ki. Az innen származó bevételük 433,6 millió euró volt tavaly. A nőgyógyászati árbevételt 250 millió euróval kívánja növelni 2030-ig a Richter, ez 60 százalékos növekedést feltételez.

A vállalat csaknem 12 ezer alkalmazottjából 1004 fő foglalkozik jelenleg nőgyógyászati termékekkel.

2017–2019 között a Janssennek évi 80 millió dolláros árbevétele származott az Evra eladásából globálisan. A legnagyobb piacot az uniós országok tették ki, de jelentős piac volt Kanada és Latin-Amerika is.

(Borítókép: Evra márkanevű fogamzásgátló tapasz. Fotó: Bsip / Getty Images Hungary)