Nőtt a mobilnetezők száma

2020.12.04. 16:10

A járvány idején a mobilnetes előfizetések aránya 63 százalékról 67 százalékra nőtt − számolt be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az adatok szerint  a fogyasztók otthon továbbra is a vezetékes hozzáférést részesítik előnyben.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága pénteki közleményében azt írta:

A hatóság legfrissebb, idén ősszel több mint háromezer háztartásról készült reprezentatív felmérése alapján a középiskolás korú és felnőtt népesség háromnegyedének van vezetékes internete otthon, kétharmaduknak pedig mobilinternet-előfizetése van a telefonján. 

A kutatás kiterjedt arra is, miért jó a vezetékes internet a mobilnettel szemben.

Azok, akiknek mobil- és vezetékesinternet-előfizetése is van, a vezetékest részesítik előnyben, kétharmaduk kizárólag vagy túlnyomórészt ezen netezik. (...) A mindkétféle hozzáféréssel rendelkezők azt tartják a vezetékes internet legnagyobb versenyelőnyének a mobillal szemben, hogy több családtag tudja használni

− olvasható a közleményben.

A felmérés 2020. augusztus 11. és szeptember 11. között készült országosan reprezentatív mintavétellel 3244 háztartásban, személyes kérdezéssel. Az interjú két részből állt: egy egész háztartásra vonatkozó, valamint egy személyre vonatkozó (legalább 14 évessel felvett) interjúból. A minta esetleges torzulásait a kutatók súlyozással korrigálták. A felmérést az Ariosz Kft. készítette az NMHH-nak.