Hová tűnt Magyarországon az orosz vakcina?

K EPA20200813138
2020.12.06. 06:49
Akárhol próbálkoztunk információt vagy nyilatkozatot kicsikarni a Szputnyik V koronavírus-vakcináról, mindenhol zárt ajtókat találtunk. Pedig néhány minta már itt van Magyarországon, és jó lenne tudni, hogy áll a vizsgálata, mikor juthat el a lakossági felhasználásig. Így nem hivatalos csatornákon keresztül eredtünk az oltóanyag nyomába, és kiderült, hogy hol lehetnek a minták. Ám végül megtudtuk, nem is ez a legfontosabb szál az ügyben, hanem az, hol tart a szer engedélyezéshez szükséges dokumentációja.

Az orosz Szputnyik V vakcináról Szijjártó Péter külügyminiszter novemberben csaknem napi szinten adott tájékoztatást, erről az oltóanyagról beszélt a legtöbbet a kormány és a miniszter is. Az első vakcinaminták november 19-én megérkeztek Magyarországra. A tíz adagról a miniszter azt mondta, „magyar szakemberek” tanulmányozzák, hogy később döntést hozzanak a szer felhasználhatóságáról, de átfogó elemzés csak akkor indulhat, ha az oroszok elküldik a vakcina teljes dokumentációját.

Az azóta eltelt több mint két hétben a kormány nem adott konkrét információkat az orosz oltóanyagról. Pedig érdekes lenne megtudni, kik vizsgálják, elégedettek-e vele, mi a következő lépcsőfok, amely elvezethet a későbbi engedélyezéshez, és a legfontosabb: mikor juthatunk el oda, hogy a háziorvos beadja nekünk a szert? Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) korábban megerősítette az Indexnek, hogy egy EU-s rendelet alapján kivételes sürgősségi eljárásban tagállami szinten is lehet ideiglenesen engedélyezni az oltóanyag használatát, de ez nem jelenti azt, hogy a Szputnyik utána árusítható az európai piacon, hiszen a hivatalos engedélyt az EMA adhatja meg, ha benyújtották hozzá a dokumentációt.

Mivel a különböző hazai egészségügyi hatóságoktól nem kaptunk hivatalos választ a fenti kérdéseinkre, az egyetemi kutatóintézetekhez fordultunk, de innen is lepattantunk – a kutatók egyszerűen nem nyilatkozhatnak vakcinaügyben. Így nem maradt más választásunk, informálisan próbáltunk utánajárni, milyen állapotban lehet most a Szputnyik V, mely az eddigi kormányzati kommunikáció alapján jó eséllyel a leggyorsabban juthat el a magyar lakossághoz.

Több, a vakcinával kapcsolatos kutatói munkára rálátó forrásunk azt mondta, hogy minden valószínűség szerint a novemberben megérkezett minták elemzését jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában végezhetik.

Erős kritikával fogadták

Az egyik általunk megkeresett szakértő ugyanakkor a kormányzati kommunikáció furcsaságára világít rá, amely arról szól, hogy a klinikai vizsgálat 3. fázisában járó vakcinát még itthon is tanulmányozzák. Ő úgy látja, az összes hivatalos vizsgálatot a klinikai fázisok keretében kell megtenni, majd az ezekről készített értékelést a megszokott módon szakmai-tudományos folyóiratokban kell közzétenni. Ő épp ezt hiányolja a Szputnyik V esetében, melynek fázis 3-as eredményeiről a nemzetközi tudósvilág még nem ismer részleteket. A fázis 1-2-ről igen, még szeptember végén, a Lancet orvosi szaklapból.

A kutató elmondta, a leírásban található több ábráról is úgy tűnik, mintha egyszerűen összeollózták volna azokat.

A történteket nagy felháborodás övezte, egy neves kutatói kör erősen kritikus véleményt is megfogalmazott a Szputnyik-dokumentáció miatt, szintén a Lancetben. Ettől még az oltóanyag lehet hatékony a fázis 3-vizsgálatok nyomán, de ennek dokumentumba foglalt bizonyítékait transzparensen meg kellene ismernie a tudósoknak és akár nekünk, laikusoknak is.

A Szputnyik gyártójának minden bizonnyal iszonyatos sebességgel kell dolgoznia, hisz az amerikai Pfizer például már jövő héten elkezdi oltani az embereket az Egyesült Királyságban. A vakcinaversenyben Vlagyimir Putyin sem akar lemaradni, akiről a Reuters a minap egy egészen pikírt cikket közölt. Eszerint az elnök az orosz egészségügyért felelős miniszterhelyettesnek kerek perec azt mondta, neki nincs szüksége újabb jelentésre tőlük, ehelyett kezdjék el beoltani az embereket. El lehet képzelni, hogy ez a fajta politikai nyomás milyen hatással lehet az így is teljesen leterhelt vakcinafejlesztőkre.

Politikai nyomás

Az Indexnek nyilatkozók egyike is a globálisan tapasztalható politikai nyomás hatásaira világít rá. „A vakcinák kifejlesztésének úgy kellene zajlania, hogy megvannak a tudományos evidenciák, a fejlesztési eredmények, s azok integrálódnak a végrehajtásba. Nem pedig a végrehajtásnak kellene integráltatnia a folyamatot.

Itt nem arról van szó, hogy a Szputnyik V rossz vakcina. Ez egy harmadik generációs, úgynevezett vektor vakcina, az előállítási technológiája a mai tudásunk szerint az egyik legjobb, az ilyen típusú vakcinák viszik ma a prímet globálisan. Csak nem így, ilyen korlátozott tudományos transzparencia közepette kellene eljutnia a felhasználásig.”

Úgy tudjuk, hogy az NNK ugyan vizsgálja a Szputnyikot, s készít szakvéleményt is, ám legalább ennyire fontos, hogy

információink szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) munkatársai jelenleg megfeszített erővel elemzik azt a több ezer oldalas dokumentumot, mely a Szputnyik fázis 3-as eredményeit tartalmazza.

Akár szükséges még bekérniük új információkat az orosz féltől, akár nem, ők lesznek azok, akik a dokumentumok áttekintését követően megadhatják az engedélyt – a 488/2020-as kormányrendelet alapján. A Szputnyik jó úton halad efelé, azonban egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az engedélyig hány hónap van hátra, így azt sem, hogy mikor tudnak elkezdeni oltani vele.

Ha az OGYÉI kiadja az engedélyt, meg lehet tervezni, ki, hol, milyen oltási rend szerint kaphatja meg az oltóanyagot az országban. Ismereteink szerint az egészségügyi intézményekben és a honvédségnél is felmérték már a vakcina iránti igényeket. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden jelentette be a vakcinainfo.gov.hu elindulását, ahol előzetesen bárki jelezheti igényét a koronavírus elleni oltóanyagra.

Hasonló forgatókönyv várható idehaza, mint az Egyesült Királyságban, ahova megérkezett a Pfizer/BioNTech vakcinája. Ott az elsőbbségi lista alapján először az idősotthonok lakói és gondozói, majd a 80 év felettiek és az egészségügyi ellátásban dolgozók kapnak oltást, majd a 75, 70, 65 év alattiak, s életkor szerinti sorrendben így tovább a fiatalabb korosztályok. 

(Borítókép: az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyag, a Szputnyik V. Fotó: MTI / Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap)