Eszter, Eliza
EUR 382,13 Ft
USD 357,92 Ft
14 °C
24 °C

Matolcsy: Hallgassunk az ősi kínai bölcsességre!

2020.12.07. 16:38
A Covid–19 előtti tíz év magyar gazdasági eredményeit összegezte az MNB elnöke azért, hogy lássuk, szerinte hová kell majd visszatérni a pandémia után. Matolcsy György úgy látja, Magyarország az elmúlt esztendők során a régió sereghajtójából újra az éllovasok közé emelkedett.

Az elmúlt évtized gazdaságtörténeti értékelése – különösen a rendszerváltoztatás utáni 30 év tükrében – elfér egyetlen mondatban: Magyarország a régió sereghajtójából újra az éllovasok közé emelkedett. A Trianon utáni 100 év gazdaságtörténeti tükrét tekintve is rövid, de velős értékelés adódik: az 1920 utáni 100 év gazdasági teljesítménye az utolsó évtizedben, 2010 és 2019 között volt a legsikeresebb – kezdi a novekedes.hu-n közzétett írásában a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Matolcsy emlékeztet: „A gazdasági fejlettség elfogadott mérőszáma (egy főre eső, vásárlóerőn számított bruttó hazai termék) szerint a magyar GDP 2019-re – 2010-hez képest, vagyis tíz év alatt – 8,2 százalékponttal került közelebb az EU27 átlagos fejlettségi szintjéhez. Messze megelőztük Görögországot, visszaelőztük Lengyelországot és Szlovákiát. 2019-re elértük az EU27 átlagának 74,2 százalékát, ami 2010-ben még csak 66 százalék volt.

Magyarország teljesítménye ugyanakkor a mögöttünk lévő évtizedben valóban kiemelkedik az EU összes gazdasága közül, mert a gazdasági felzárkózás mögött minőségi fordulatok állnak. A foglalkoztatási ráta az EU 27 tagországában legrosszabb helyezést jelentő 55 százalékról 70 százalék fölé emelkedett 2010 és 2019 között. Ez már az uniós átlag középmezőnye és már az uniós átlag feletti szint” – áll az írásban.

Matolcsy felteszi a legfontosabb kérdést: hogyan maradhatunk itt?

  • Mindent, ami eddig bevált, érdemes megőrizni, de ez még kevés lenne.
  • Mindent, amit eddig nem léptünk meg, de szükséges, meg kell lépnünk.

Egy hosszú távon fenntartható módon működő, versenyképességi fordulatokat végrehajtó gazdaság ismételheti meg a 2020-as években a korábbi évtized sikerét.

„Hallgassunk az ősi kínai bölcsességre, kerüljük el, hogy tíz év múlva azt mondják rólunk: »A fülek is gúzsba voltak kötve, nem hallgattak a jó szóra, tanácsra«” – zárul a cikk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás