Még sosem közölt ekkora negyedéves GDP-növekedést az Eurostat

2020.12.08. 13:57 Módosítva: 2020.12.08. 14:05

A harmadik negyedévben szezonális kiigazítással 12,5 százalékkal nőtt az euróövezet bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévihez képest, 

a nyilvántartások 1995-ös kezdete óta a legnagyobb mértékben

– adta hírül az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A hivatal első becslésében magasabb, 12,6 százalékos negyedéves GDP-bővülést mutatott ki a harmadik negyedévre. A második negyedévben a GDP 11,7 százalékkal csökkent az euróövezetben negyedéves bázison.

Arról is informál az Eurostat, hogy az egy évvel korábbival összevetve a harmadik negyedévben 4,3 százalékkal esett az euróövezeti GDP, kevésbé az első becslésben jelzett 4,4 százaléknál, a második negyedévi euróövezeti GDP 14,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az is kiderül statisztikai jelentésből, hogy az Európai Unióban szezonális kiigazítással 11,5 százalékkal nőtt a GDP negyedéves bázison a harmadik negyedévben a 11,3 százalékos második negyedévi csökkenés után. A harmadik negyedévi GDP az EU-ban 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a második negyedévi pedig 13,9 százalékkal maradt el a 2019 második negyedévitől.

Az euróövezet és az EU bruttó hazai terméke egyaránt 4,4 százalékkal marad el a 2019 végitől, és csak kismértékben haladja meg a 2017 első negyedévit. A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Franciaország érte el a harmadik negyedévben, 18,7 százalékosat. A spanyol GDP 16,7, az olasz 15,9 százalékkal nőtt. Ezekben az országokban esett vissza a bruttó hazai termék a legnagyobb mértékben a második negyedévben. 

Magyarországon az uniós átlaggal közel megegyező, 11,4 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest.

A legkevésbé Görögországban emelkedett a GDP a harmadik negyedévben, 2,3 százalékkal az előző negyedévhez képest. Észtországban és Finnországban 3,3, Litvániában 3,8 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. 

Kapcsolódó

Szijjártó: Magyarország biztonsága szempontjából is fontos partner Törökország

A magyar-török kereskedelmi forgalom az év végére bőven meghaladja majd három milliárd dollárt – így a külgazdasági és külügyminiszter.